Cât usturoi se pune la mujdei. Doar așa va ieși ca la restaurant
Cât usturoi se pune la mujdei. Doar așa va ieși ca la restaurant. Atunci când vine vorba despre friptură sau diferite mâncăruri din carne, mujdeiul de usturoi este nelipsit. Acesta este foarte apreciat la noi în țară. Se prepară foarte rapid și este un preparat pe gustul persoanelor de toate vârstele. Iată cum îl prepari pas cu pas chiar la tine acasă și cât usturoi se pune la mujdei. Doar așa va ieși ca la restaurant.
Cât usturoi se pune la mujdei. Va ieși gustos, ca la restaurant
Majoritatea gospodinelor au rețeta lor proprie de mujdei de usturoi, adaptată în funcție de preferințele membrilor familiei. Există nenumărate moduri de a-l prepara, de la cel simplu, până la cel în care se adaugă smântână sau iaurt. Haideți să vedem în rândurile de mai jos, cât usturoi se pune la mujdei. Doar așa va ieși ca la restaurant.
Regretatul gastronom român, Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri românești”, vorbea despre câțiva pași simpli, pentru a prepara celebrul mujdei de usturoi. Iată care este cantitatea de care ai nevoie, potrivit acestuia:
„Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante. Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta, contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apă”.
Cum se face mujdeiul de usturoi
Potrivit celebrului bucătar, mujdeiul se prepară dintr-o căpăţână de usturoi, care se bate cu puțină sare, astfel:
„La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă puţină apă. Merge la orice, carne, mămăligă, peşte ”.
Modul de preparare al mujdeiului de usturoi
În mujdeiul de usturoi se mai pot adăuga și alte ingrediente. Acestea diferă de la o zonă a țării la alta. Printre acestea se numără: oțetul, uleiul de floarea soarelui sau mărarul. Iată cum descria Radu Anton Roman, acest procedeu:
„orice muică adaugă la pasta de bază – usturoi, sare, apă – o lingură de oţet, o linguriță de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia”.
Tot potrivit acestuia, pentru a tăia din tăria usturoiului, peste mujdei se mai poate adăuga iaurt sau chiar lapte bătut, în funcție de gusturile fiecăruia.
Cât usturoi se pune la mujdei. Rețetă de mujdei de usturoi ca la restaurant
Iată o rețetă de mujdei de usturoi, care va ieși ca la restaurant, dacă urmezi pașii de mai jos și folosești următoarele ingrediente:
- 5 căței de usturoi (se pot folosi și 2-3 caței dacă se vrea ca mujdeiul să nu aibă gust accentuat)
- 4 linguri smântână
- 2 linguri maioneză
- 2 lingurițe de muștar dulce
- o linguriță de oțet balsamic
- sare
- piper.
Pentru a prepara rețeta de mujdei de usturoi se începe prin a zdrobi usturoiul într-un vas. Peste acesta se adaugă sare, piper și cele două linguri de maioneză, după care se amestecă energic. Se adaugă smântâna și muștarul și se continuă să se amestece, după care se adaugă oțetul balsamic și se amestecă din nou până toate ingredientele se omogenizează foarte bine.