Cât usturoi se pune la cârnați, de fapt. Multe gospodine greșesc, de asta nu ies gustoși și aromați
Cârnații de casă sunt printre preferații tuturor. Cu un gust aromat și bogat, aceștia sunt mult mai ușor de preparat decât îți imaginezi și printre cele mai populare preparate din bucătăria românească. Fie că vorbim despre cârnații tradiționali, din porc, pui sau curcan, toate aceste sortimente se pot prepara ușor acasă, dar puțini știu cât usturoi se pune la cârnați. Așadar, astăzi vă arătăm cum se prepară corect cârnații de casă ca să iasă delicioși.
Cât usturoi se pune la cârnați, de fapt
Cârnații sunt nelipsiți de pe mese, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceștia se obțin cu ajutorul ingredientelor de calitate, însă usturoiul este nelipsit pentru a le da un gust absolut delicios. În unele zone ale țării, cârnații se prepară după rețete vechi de familie.
De regulă, cârnații de casă se prepară atunci când se taie porcul, de Crăciun. Se pot pregăti în mai multe feluri, în funcție de gusturile fiecăruia. Gospodinele evită să facă cârnați sau alte mezeluri în toiul verii, pentru că atunci este musai ca acestea să fie congelate sau consumate imediat.
Deși multă lume dorește să prepare cârnați de casă, puțini sunt cei care știu cum se pregătesc ca la carte, pentru a se bucura de ei și în sezonul rece.
Usturoiul este ingredientul secret al cârnaților
Ei bine, multe gospodine care îi prepară acasă greșesc cantitatea de usturoi pe care o pun în compoziția acestora. Iată care este rețeta pentru un preparat tradițional și află exact cât usturoi se pune la cârnați.
Rețetele de cârnați diferă foarte mult de regiunea geografică a țării. De exemplu, moldovenii amestecă două tipuri de carne, porc și mânzat, pentru prepararea cârnaților. Ingredientul secret pentru ca aceștia să iasă extrem de gustoși este usturoiul.
Cât usturoi se pune la cârnați. În cârnații de casă se adaugă o cantitate mare de usturoi, dar nu exagerată. Pentru un kilogram de carne se pun aproximativ 25-35 de grame de usturoi. Un lucru important de reținut este faptul că nu este bine să se folosească usturoi din import, pentru că acesta ar putea să oxideze.
Pentru cârnați delicioși, usturoiul nu trebuie subțiat cu apă. La prepararea lor este musai să adăugăm doar pasta de usturoi.
Ingrediente cârnați de casă din carne de porc:
- 1 kg de pulpă de porc
- 1 kg de poală (burtă de porc)
- 30 grame de sare
- 6 grame de piper
- 1 lingură de boia dulce
- 6 grame de cimbru
- 1-2 căpățâni de usturoi
- 400 ml de vin alb sec
- 4 metri de intestine de porc
Mod de preparare:
Prima dată se taie carnea cubulețe și se pune într-un castron mare. Peste aceasta se adaugă vin, usturoiul pisat, sare și piper. Se amestecă toate ingredientele foarte bine, iar bolul se acoperă cu o folie și se bagă la rece până a doua zi. Carnea trebuie lăsată aproximativ 24 de ore la marinat, pentru ca ingrediente să se încorporeze bine.
A doua zi, carnea se scoate din frigider și se toacă. În amestecul obținut se adaugă cimbrul tocat și se mai sfărâmă în palme puțin. Se pune și puțină boia și se amestecă bine, timp de 20 de minute.
Este recomandat că gustați să vedeți ce gust are compoziția. În caz că-i mai lipsește ceva, se mai adaugă condimente. Totodată, se prăjesc câteva bucăți pentru a vedea consistența. Astfel, pentru un kilogram de carne se opresc aproximativ un metru de mațe de porc.
Mațele de porc se spală foarte bine cu apă caldă, apoi se pun în apă rece cu felii de lămâie, portcoală sau oțet, după care se pot folosi la umplerea cârnaților.
Prima oară se câte o mână de carne în mașina de tocat, fără sită și cuțit, apoi se leagă mațul la capăt și se umplu ușor intestinele. După ce ați terminat de umplut mațele, acestea se leagă la capăt, apoi cu o scobitoare se înțeapă în diverse locuri. În acest mod, aerul din cârnați va fi dat afară, iar aceștia se vor usca mai bine.
Cârnații de casă se pun la răcoare, astfel că se atârnă pe o stinghie din plastic sau din lemn. Ei trebuie să stea la frig pentru aproximativ 24-48 de ore, să se usuce un timp înainte de afumare.
După ce s-au uscat bine, cârnații de casă merg la afumat, a o temperatură caldă, ca să se și coacă puțin. Focul se face din lemne și se lasă cârnații la afumat, apoi sunt numai buni de savurat. Poftă bună!