Cât ulei se pune la salata de vinete, de fapt. Multe românce nu știu și strică preparatul

de: Corina Oprea
06 09. 2023

Salata de vinete este o mâncare populară și gustoasă. Este un preparat ușor de pregătit și potrivit pentru orice masă și împrejurare. Totuși, sunt șanse mari să îl distrugi dacă nu respecți cantitățile potrivite și exagerezi, mai ales când vine vorba despre uleiul din maioneză.

Cât ulei se pune în maioneza pentru salata de vinete

Maioneza este un ingredient esențial în salata de vinete, oferindu-i un gust inconfundabil. Să obții maioneza perfectă poate fi o provocare. Cantitatea de ulei pe care o adaugi este cheia pentru a obține consistența și gustul dorite.

Un echilibru corect între ouă și ulei este esențial pentru a evita o maioneză prea subțire sau prea groasă. Cantitatea de ulei pentru maioneză poate varia în funcție de gusturile personale și de preferințele culinare. Cu toate acestea, un raport clasic este de aproximativ 250 de mililitri de ulei pentru fiecare 2 ouă.

Dacă dorești o maioneză mai groasă, poți adăuga mai mult ulei, în timp ce, pentru o maioneză mai subțire, redu cantitatea de ulei. Adaugă uleiul încet, treptat, în timp ce amesteci constant, pentru a evita ca sosul să se taie.

Multi, însă, evita maioneza în preparate, din cauza conținutului ridicat de grăsimi. Poți opta fie pentru iaurt sau sosul tahini, care schimbă complet textura.

Cum faci o salată de vinete perfectă

Pune vinetele întregi pe o foaie de copt și coace-le în cuptor la 200 de grade Celsius până când coaja lor devine încrețită și închisă la culoare.

Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 30-40 de minute. Asigură-te că întorci vinetele la jumătatea timpului pentru a le coace uniform.

După ce vinetele s-au răcit suficient pentru a le putea prelucra, taie-le în jumătate și scoate pulpa cu o lingură. Este important să elimini semințele, dacă știi că te deranjează gustul amar.

Dacă faci salată fără maioneză, trebuie să știi că poți pune tahini sau ulei de măsline, dar nu mai mult de 2 lingurițe pentru o vânătă. Adaugă uleiul de măsline, usturoiul, lămâia și, dacă dorești, tahini în bolul cu vinetele pisate.

Adaugă o lingură suplimentară de ulei de măsline deasupra și decorează cu frunze de pătrunjel sau alte ierburi proaspete pentru un aspect plăcut.