Cât trebuie să stea in izolare persoanele infectate cu Covid-19 din iulie 2022. În ce spații se recomandă masca de protecție
Cât trebuie să stea în izolare persoanele infectate cu Covid în lunile ce urmează? Cu toate că starea de alertă pe teritoriul României nu mai este în vigoare, cazurile de infectare cu coronavirus sunt în creștere, iar cei care au virusul trebuie să stea în izolare.
Cât vor sta în izolare cei infectați cu COVID în iulie-august 2022?
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, persoanele care sunt depistate cu COVID-19 trebuie să stea în izolare, chiar dacă starea de alertă nu mai este valabilă. Prin urmare, cei care sunt diagnosticați cu virusul trebuie să stea în izolare timp de cinci zile.
Odată ce au fost testați pozitiv, cei diagnosticați vor primi un mesaj sau un email de la „CoronaForms”. Aceștia sunt informați cu privire la faptul că trebuie să stea izolați în casă și să contacteze medicul de familie.
Mai mult de atât, specialiștii recomandă ca, în cazul celor care locuiesc cu mai multe persoane în casă, să stea izolați într-o cameră separată, acolo unde există posibilitatea. Medicul de familie poate acorda cinci zile de concediu pentru cei diagnosticați cu Covid-19.
Persoanele care nu sunt înscrise la niciun medic de familie pot lua legătura cu Direcția de Sănătate Publică. Medicii recomandă să apelă la numărul unic de urgențe 112 în cazul în care avem simptome de febră, tuse sau dificultate în respirație.
Ce trebuie să facă pacienții asimptomatici și cei simptomatici
Odată obținute rezultatele pozitive, pacienții vor fi împărțiți în cele două categorii: asimptomatici și simptomatici. Pacienții asimptomatici vor sta în izolare la domiciliu timp de cinci zile, dacă sunt vaccinați și șapte zile, dacă nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală de mai mult de trei luni.
Pe de cealaltă parte, pacienții simptomatici vor fi evaluați de către medicul de familie și de medicii specialiști din centrele de evaluare. Dacă au doar manifestări clinice ușoare sau medii, vor fi izolați la domiciliu. În schimb, dacă eu manifestări puternice, vor fi internați și oxigenați.
Totodată, pacienții simptomatici care au cel puțin doi factori de risc, precum boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau probleme respiratorii, trebuie să contacteze serviciul de urgență 112 pentru a fi preluați și duși spre evaluare la centrele speciale. Se pot deplasa și individual, însă nu cu transportul în comun.
Unde se recomandă masca de protecție în iulie 2022
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, recomandă populaţiei să poarte mască de protecţie în spaţiile închise aglomerate şi în mijloacele de transport pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19. Însă, ministrul este de părere că o asemenea măsură nu va da rezultatele așteptate.
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.). Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii. Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.
Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă.
Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a declarat Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.
Peste 10.000 de noi cazuri COVID-19 pe zi
De asemenea, Alexandru Rafila a anunțat o explozie de noi cazuri covid, estimând ca săptămâna viitoare să fie înregistrate în jur de 70.000 de infectări. Acest lucru înseamnă în jur de 10.000 de cazuri pe zi, date la care se așteaptă experții la începutul lunii august.
„Vom vedea unde se va opri creșterea. Estimările noastre inițiale arătau undeva în jurul datei de 15 august, așa cum am declarat, dar în mod evident media de 10.000 de cazuri va fi depășită în săptămânile următoare”, a concluzionat ministrul.
Citește și: Cum se prelungește certificatul COVID. Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ți-a expirat