28 iul. 2022 | 08:25

Medicul Alexandru Rafila, semnal de alarmă privind moartea subită în rândul persoanelor sub 40 de ani. Care sunt principalele cauze, de fapt

Sănătate
Medicul Alexandru Rafila, semnal de alarmă privind moartea subită în rândul persoanelor sub 40 de ani. Care sunt principalele cauze, de fapt
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

În cursul serii de miercuri, ministrul Sănătății a vorbit despre cea mai nouă amenințare care pândește persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Din păcate, tot mai multe decese apar la această categorie de vârstă, iar motivul ar fi cauzat de sindromul morții subite, specific bebelușilor. Deși poate fi generat de mai multe cauze, medicul Alexandru Rafila a atras atenția asupra câtorva posibili factori ai acestui fenomen îngrijorător. Află la ce trebuie să fie atente persoanele vizate.

Cum se manifestă sindromul morții subite la adulți

Ministrul Sănătății a atras atenția, miercuri seară, cu privire la creșterea numărului de decese la adulți, cauzate de sindromul morții subite, un fenomen întâlnit deseori la bebeluși. Potrivit specialistului, noua categorie afectată este cea a persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

Astfel, sindromul morții subite definește decesul brusc și neașteptat, cauzat de cele mai multe ori de un stop cardiac, a cărei cauze nu poate fi identificată. Deși acest fenomen a existat dintotdeauna, mai cu seamă, în rândul bebelușilor, medicul Alexandru Rafila a menționat câția dintre factorii care ar putea declanșa decesul survenit în urma sindromului morții subite.

Printre aceștia, se regăsesc consumul excesiv de alcool, fumatul sau un istoric de afecțiuni cardiace în familie, explică medicul. În ciuda acestor afecțiuni care afectează cu siguranță organismul, medicul Rafila susține că doar în urma unor studii clare se poate știi cu exactitate motivele apariției sindromului morții subite.

„Moartea subită, a existat tot timpul. Sigur, nu putem să facem aprecieri decât dacă facem un studiu sau niște studii care să certifice o creștere a cazurilor de moarte subită.

De verificat fiecare grupă de vârstă care este afectată de moartea subită. De evaluat riscurile persoanelor care au avut moarte subită, pentru că riscurile pot să fie de natura unei boli care a fost sau nu a fost descoperită.”, a transmis Alexandru Rafila.

Cum poate fi prevenit sindromul morții subite

În continuare, medicul Alexandru Rafila a menționat modalitățile prin care ar putea fi descoperite posibile cauze ale acestui sindrom care face din ce în ce mai multe victime. Pe de altă parte, ministrul Sănătății menționează că acest fenomen a fost descoperit și în rândul persoanelor sportive, care în mod normal, ar fi avut un stil de viață săntos.

„Ea poate fi descoperită, de exemplu, la examenul anatomopatologic sau e vorba de comportamente la risc, consum excesiv de tutun, de alcool sau alte lucruri de genul ăsta. Am văzut că nu era cazul. Erau persoane care erau sportive, nu cred că aveau astfel de probleme”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

În cele mai multe cazuri, sindromul morții subite apare atunci când inima dezvoltă un ritm anormal, denumit aritmie, afecțiune care poate determina bătăile anormale ale inimii, fie ele prea lente sau prea rapide.

Alte posibile cauze ale apariției sindromului morții subite

Pentru a preveni astfel de probleme, specialistul consideră că este necesară dezvoltarea unui program de diagnosticare a factorilor de risc la persoanele tinere, care să ajute la prevenirea unor astfel de tragedii. O altă categorie de persoane expuse la acest sindrom sunt cele care utilizează excesiv aparatura IT.

„Pentru că trăim într-o lume foarte tensionată, suntem supuși multor tipuri de presiuni, inclusiv utilizare excesivă a echipamentelor IT poate să fie și asta o cauză.

Cred că dezvoltarea serviciilor medicale preventive care să permită evaluarea periodică a fiecărei persoane încă de la o vârstă tânără, este esențială pentru descoperirea unor factori de risc sau unor boli care pot să ducă la apariția acestei morți subite.

Dacă acești factori de risc sau boli sunt evidențiate, atunci sigur că se poate acționa încât moartea subită să fie evitată.

Nu l-am analizat în mod deosebit. Chiar o să mă uit pe statistici să vedem dacă pot să vin cu niște cifre, dacă aceste cazuri de moarte subită reprezintă un procent semnificativ din totalul deceselor din România”, a mai adăugat medicul Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

 

 

 

 

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Orașul din România prin care trece singurul pârâu termal din țară. Temperatura apei este de 30 de grade Celsius
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro