Cât trebuie fierți mucenicii. Cum faci siropul aromat și delicios

de: Anca Lupescu
06 03. 2024

Mucenicii fierți sunt o tradiție de 9 martie, în special în sudul țării, unde aceste mici paste în formă de 8 sunt fierte într-o zeamă aromată și plină de nucă. Pe de altă parte, în zona Moldovei, mucenicii sunt făcuți din aluat de cozonac și copți în cuptor, apoi unși cu miere și presărați cu nucă. Dacă îi preferi cu zeamă, probabil te întrebi cât trebuie fierți mucenicii. Iată cum poți să obții această delicatesă tradițională în propria bucătărie.

Ingrediente pentru mucenici fierți

Pentru a prepara mucenicii muntenești, ai nevoie de câteva ingrediente de bază pentru aluatul de mucenici și pentru lichidul aromat în care aceștia vor fi fierti. Pentru aluat ai nevoie de făină, drojdie, sare, zahăr vanilat și ulei, iar pentru lichidul aromatic apă, zahăr, coajă de lămâie, sare, zahăr vanilat, scorțișoară și nucă măcinată.

Pentru a începe prepararea, amestecă făina cu drojdia într-un vas mare, adăugând sare, zahăr vanilat și ulei. Treptat, adaugă apă călduță și frământă bine până obții un aluat omogen. 

Cea mai puternică rugăciune către Sfinții 40 de Mucenici de Sevastia. Cuvintele pe care să le rostești pe 9 martie

Lasă aluatul să crească pentru câteva minute. Întinde aluatul pe un blat presărat cu făină și taie-l în fâșii pe care să le modelezi sub formă de opturi mici, simbol al mucenicilor. 

Cât trebuie fierți mucenici

Odată ce ai format mucenicii mici, fierbe-i în apă clocotită timp de câteva minute, apoi scurge-i și lasă-i să se răcească. Ei vor fi gata în 3-4 minute dacă sunt proaspeți, iar dacă folosești din cei din comerț lasă-i să fiarbă cam 7-9 minute.

Între timp, pregătește lichidul aromatic aducând apa la fiert într-o oală mare. Adaugă coaja de lămâie, sare, zahăr vanilat, scorțișoară și lasă compoziția să fiarbă câteva minute pentru a se îmbina aromele. 

Adaugă mucenicii fierți în oală și lasă-i să fiarbă până devin moi și bine pătrunși de siropul aromat.

Un aspect important de menționat este că nucile măcinate pot fi adăugate fie în timpul fierberii, fie ca topping la servire, în funcție de preferințe.

Odată ce mucenicii sunt gata, lasă-i să se răcească puțin în siropul aromat înainte de a-i servi. Această perioadă permite mucenicilor să absoarbă toate aromele și să devină și mai gustoși.

Poți să salvezi timp dacă cumperi mucenici deja formați. Vei vedea pe pungă instrucțiunile de pregătire și cât timp e nevoie să îi lași la fiert. 

Poți să îi lași mai puțin la fiert inițial, apoi să îi termini de fiert în zeama aromată, ca să prindă gustul de scorțișoară și vanilie.

Vezi și: Când se fac mucenicii. Ce spune tradiția

Dacă faci mucenici acasă, aceștia ar trebui lăsați la uscat măcar o zi. Așa că apucă-te de aluat din timp, formează opturile mici și lasă-i la uscat cam 10-24 de ore. Apoi, aceștia vor fi gata de fiert și de consumat.