Curcanul este delicios, mai ales dacă îl faci la cuptor și obții acea piele crocantă, în timp ce carnea este suculentă și moale. Dar atunci când nu se calculează corect timpul de gătire, poți avea surprize destul de neplăcute, fie o carne crudă în interior sau un curcan extrem de uscat, greu de mâncat. De aceea trebuie să știi cât timp trebuie ținut la cuptor curcanul în funcție de greutatea sa, pentru a obține acea bucată perfectă, suculentă și cu exteriorul crocant.
Gătitul unui curcan necesită un proces care ia timp și implică mai multe tehnici.
De la dezghețarea corectă, marinare și condimentare, până la gătirea în cuptor. Dintre toți acești pași, gătitul în cuptor este cel mai delicat din întreg procesul.
Sunt suficiente câteva minute în plus pentru a transforma o carne suculentă într-una fără gust sau savoare. Din acest motiv, multă lume preferă să nu gătească curcan acasă.
Dar dacă vrei să schimbi meniul și să mănânci o carne slabă și gustoasă precum cea de curcan, aceste sfaturi importante te vor ajuta să obții cel mai delicios preparat.
Gătitul corect se bazează pe o ecuație simplă în care intervin timpul, greutatea și temperatura.
De aceea, poți urma această tabelă ca referință.
Acest timp este valabil pentru gătitul la o temperatură de 180 °C.
Dacă curcanul este umplut, va avea nevoie de mai mult timp. Calculează 20-30 de minute în plus față de timpul indicat în tabelul de mai sus.
Nu toate cuptoarele funcționează la fel și nu toți curcanii sunt la fel, așa că sfatul principal este să nu lași niciodată curcanul nesupravegheat.
Vezi și: Ingredientul banal care schimbă gustul fripturii de pui şi o face rumenă. Multe gospodine îl ignoră
Verifică-l din când în când și, mai ales, fii atent cu aproximativ 30 de minute înainte ca timpul indicat să se încheie pentru a scoate curcanul din cuptor.
Amintește-ți că e mai bine ca acesta să fie crud (pentru că poate fi continuat gătitul) decât să fie prea gătit sau ars.
Sfaturi suplimentare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade cu aproximativ 10 minute înainte de a pune curcanul.
Așează pasărea într-o tavă înaltă cu pieptul în sus, picioarele legate și acoperă-o complet cu folie de aluminiu.
Pune sub ea o tavă cu apă (bain marie) pentru a menține curcanul hidratat.
Stropește curcanul cu sucurile sale din când în când (la fiecare 20 sau 25 de minute).
Rotește tava dacă vezi că se rumenește prea mult pe o parte.
Spre final, înlătură folia de aluminiu și tava cu apă pentru ca pielea să se rumenească și să devină ușor crocantă.
Fiind o pasăre, curcanul trebuie să fie complet gătit; adică temperatura interioară a cărnii nu trebuie să fie mai mică de 74 °C.
Dar, cum poți ști dacă interiorul a atins această temperatură? Cel mai bine este să folosești un termometru, care se înfige în partea din care vrei să faci măsurarea: pulpa sau pieptul, fără a atinge osul.
Dacă arată 74 °C, este gata. Este chiar mai bine să-l scoți când ajunge la 73 °C, deoarece în afara cuptorului va continua să se gătească timp de câteva minute.
O altă modalitate de a verifica este să înfigi curcanul cu un cuțit ascuțit: dacă zeama este roz, înseamnă că încă nu este gata. Ar trebui să iasă o zeamă clar, fără urme de sânge.
În plus, dacă la atingere osul este bine încălzit, curcanul este gata. Dacă este rece, mai are nevoie de aproximativ o jumătate de oră (sau mai mult), iar dacă este cald, încă aproximativ 15 sau 20 de minute.