Cât timp trebuie să fierbi mălaiul în apă ca să faci cea mai bună mămăligă din lume, de fapt

de: Alexandra Chivu
06 04. 2021

La începuturi, mămăliga a fost considerată mâncarea țăranilor. Ei o foloseau ca substitut pentru pâinea de casă sau chiar ca aliment de bază în perioadele de vară. Era preponderent folosită în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepara, în comparație cu pâinea. Marii bucătari au început să îi dea atenție nu de mult, iar astăzi este folosită și în restaurantele de înaltă clasă, unde este cunoscută adesea sub denumirea italiană ”polenta”, pentru un plus de strălucire în fața clienților. Se face ușor, este un aliment versatil, dar intervine un inconvenient: timpul. Puțini știu cu exactitate cât trebuie să o fiarbă.

Cât timp trebuie să fierbi mălaiul ca să faci o mămăligă bună

Denumirea de ”mămăligă” și-a schimbat în timp înțelesul. Inițial, înainte de aducerea porumbului din America, în ținuturile României, ”mămăliga” era denumirea unei fierturi de boabe de mei. „Ele vedeau de casă, torceau, țeseau, creșteau copiii; bărbații, când nu erau în război, duceau la pășune hergheliile, cirezile de vite și turmele de oi, semănau în câmpiile roditoare de la poalele Carpaților grâu pentru negoț, și mei pentru hrana lor – străvechea mămăligă”, Alexandru Vlahuță – ”Din trecutul nostru: Geții. Dacii”. Ea a devenit rapid unul dintre preparatele de bază din bucătăria noastră. Iată câteva trucuri pentru a o obține:

Pașii pentru a avea o mămăligă perfectă 

Imediat cum ai pus apa la fiert, adaugă și un vârf de cuțit de sare și un praf de făină de mălai în apă. După ce dă în fiert, adaugă și restul de mălai. Nu aștepta până când apa clocotește nervos, altminteri se pot forma cocoloașe. Pentru a obține o mămăligă fină, ai grijă să nu torni tot mălaiul dintr-un foc, ci treptat, în ploaie. Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se prepara termic unifort, dar și pentru a evita ca aceasta să se lipească de vas.

Dacă folosești mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul regăsit în rafturile magazinelor. Imediat cum mămăliga e gata, scoate-o pe un tocător de lemn. Argumentul este că acesta va absorbi excesul de apă din preparat și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă. În cele din urmă, pentru a împlini toți pașii de odinioară, ia o ață și tai-o după bunul plac, apoi împarte cu familia.