Cât timp sunt bune vinetele la congelator. Greşeala făcută de multe gospodine
În ultimii ani, pregătirile pentru lunile de iarnă nu înseamnă doar umplerea rafturilor din cămară cu borcane cu murături, zacustă sau gemuri. Tot mai multe gospodine au început să păstreze la rece diferite legume sau preparate pe care le pot dezgheța oricând au nevoie de ele, însă omit un detaliu extrem de important. Află cât timp sunt bune vinetele la congelator.
Cât rezistă vinetele la congelator
Toamna este unul dintre cele mai aglomerate momente din an pentru gospodinele din toate colțurile țării. Este perioada în care pregătesc murăturile, fac gemuri, zacuscă și umplu sertarele congelatorului cu tot felul de legume și preparate ce vor deveni provizii pentru lunile de iarnă, ingrediente de bază pentru rețetele de tocănițe sau salate.
Gustoase, sănătoase și prezente în multe dintre preparatele preferate ale românilor, vinetele nu pot lipsi din nicio bucătărie. Sunt bogate în fibre, ajută digestia, pot ameliora simptomele refluxului gastric, arsurile stomacale, calmează indigestia și balonarea și sunt și o sursă importantă de antioxidanți.
Dar cât timp sunt bune vinetele la congelator? Nutriționiștii trag un semnal de alarmă, dezvăluind o greșeală pe care o fac foarte multe gospodine: nu țin cont de faptul că și produsele congelate au un termen de valabilitate, ceea ce înseamnă că nu pot fi păstrate oricât.
Potrivit specialiștilor, vinetele nu ar trebui consumate după mai mult de cinci luni de la momentul în care au fost puse la înghețat. O porție de vinete congelate pierde în jur de 25% din substanțele minerale, dacă sunt ținute prea mult timp la rece.
Cu toate că vinetele congelate au un termen de valabilitate de cinci luni, știm prea bine că multe gospodine le dezgheață și le folosesc la diferite mâncăruri și după perioade mult mai lungi, chiar și un an.
Ce termen de valabilitate are carnea congelată
De fapt, fiecare produs băgat la congelator are propriul termen de valabilitate. În timp ce carnea de pui, de porc, de vită, de miel și cea de rață poate rezista până la șase luni în congelator, perioada este mult mai scurtă când vine vorba despre carnea tocată. Aceasta nu ar trebui păstrată mai mult de patru luni.
- baconul poate fi ținut o lună
- carnea de pește rezistă șase luni
- peștele gras, precum somon, păstrăv, sardine, macrou, ton – între trei și patru luni
- creveții cruzi – șase luni
- midii decorticate – nu mai mult de trei luni
- brânza și untul – o jumătate de an
- lapte – trei luni
- brânză tofu – în jur de cinci luni
- iaurt – nu mai mult de două luni
- suc de fructe – șase luni
- roșiile pot fi ținute și ele la congelator, dar nu mai mult de șase până la opt luni
- pâine – patru sau chiar șase luni
- aluat de pâine – două sau trei luni
- pizza – o lună, maxim două