Cât timp se păstrează ciorba sau tocăniţa în frigider. Trucuri pentru a rezista mai mult timp
Majoritatea gospodinelor încearcă să își folosească bine timpul, așa că de cele mai multe ori fac o oală mare de mâncare care să ajungă pentru mai multe zile. Cu toate astea, preparatele își modifică textura și gustul după o perioadă lungă de stat la frigider. Specialiștii vin acum cu sfaturi pentru toate doamnele. Cât timp se păstrează ciorba sau tocănița la rece? Cum poți să faci mâncarea gătită să reziste mai mult?
Truc pentru gospodine: cât timp se păstrează mâncarea gătită la frigider?
Sezonul rece aduce alte obiceiuri alimentare pentru toți românii. Majoritatea preferă acum să introducă în meniul zilnic mult mai multă mâncare gătită grasă și cu sosuri. Gospodinele știu că cel mai bine este să gătească ciorbe sau tocănițe în cantități mai mari pentru ca restul timpului să fie petrecut în familie.
Cu toate astea, puține doamne știu cât timp pot rămâne anumite preparate depozitate astfel. Specialiștii susțin că nu este indicat ca resturile gătite care au peste patru zile să mai fie mâncate. Bacteriile se dezvoltă mai greu la temperaturi joase, dar nu dispar, așa că pericolul rămâne.
Este recomandat să învelești preparatul gătit cu folie transparentă alimentară, să îl lași în oala în care a fost gătit și să pui capacul sau să muți alimentele în diverse recipiente închise. Gospodinele trebuie să țină cont de faptul că mâncărurile care au la bază produse lactate sau carne multă se strică mai repede.
În cazul în care gătești mult prea multă mâncare și nu reușești să o consumi, un truc util este să o bagi la congelator. Supele și ciorbele rezistă la congelator preț de o lună, iar tocănițele pot să stea într-o stare perfectă chiar și o lună jumătate.
Sfaturi: pas cu pas
1. Temperatura din frigider nu trebuie să urce peste 4 grade Celsius, astfel bacteriile se vor dezvolta mult mai încet
2. Aşezaţi caserolele cu mâncare gătită în partea din faţă a frigiderului ca să fie mai uşor de văzut, altfel există posibilitatea să uitaţi de ea.
3. Nu aglomeraţi spaţiul din frigider, aerul rece trebuie să circule printre recipiente. Încărcarea excesivă a frigiderului diminuează capacitatea de răcire a aparatului.
4. Nu depozitaţi în frigider fructe, legume şi zarzavaturi nespălate pentru că introduceţi astfel şi microbi, paraziţi, poate şi gândaci.
5. Conţinutul rămas în conservele de carne şi peşte trebuie transferat imediat în recipiente de sticlă acoperite şi consumat în cel mult 48 de ore, termen valabil pentru carnea de porc, vita sau pasăre, iar peştele în 12-14 ore.