Cât timp se fierbe magiunul, de fapt. Greşeala care poate strica preparatul imediat
Cât timp se fierbe magiunul, de fapt. O simplă greșeală poate strica preparatul imediat. Magiunul de prune este un preparat care datează de sute de ani. Magiunul înseamnă, de fapt, fierberea prunelor, fără zahăr, până ce se formează o masă groasă de pastă de fructe. Pe vremuri, prepararea magiunului era o activitate ce angrena gospodinele din sat.
Cât timp se fierbe magiunul
Fierberea magiunului este unul dintre secretele acestui preparat. Fierberea lentă la foc potolit poate să dureze și 24 de ore, în funcție de cantitatea de prune folosită, iar gospodinele se ocupau „în ture” de păzirea și amestecarea lui. Un magiun ars este însă un magiun ratat. El va căpăta o culoare maronie și un gust acru-afumat. Așadar, mare grijă la timpul de fierbere al magiunului!
Ca să îți dai seama cât timp se fierbe magiunul, trebuie să ții cont de faptul că el ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe, însă sunt și cazuri în care acesta se fierbe și mai mult până ce devine gros. Prin fierberea prunelor se evaporă apa din țesuturi și se concentrează pectina, agentul natural de gelifiere. De asemenea, prin fierberea exagerată se pierd proprietățile fructelor, iar culoare roșie sau violet se închide.
Secretele unui magiun delicios
Dacă fierbi magiunul în casă, la aragaz, ar trebui să alegi o cratiță de min. 30-40 cm diametru sau chiar de 50-60 cm cu fundul gros și niște site sau discuri metalice pe care să le așezi deasupra focului. Suprafața cratițelor accelerează vaporizarea, astfel că magiunul va scădea mai repede și nu va trebui să stai ore în șir lângă el.
Prunele se fierb la foc mediu. În primele 45 de minute, prunele lasă zeamă, plutesc în ea. Poți să amesteci în ele. Atunci când magiunul începe să se îngroașe, se reduce flacăra și se amesteca mai des cu o lingură de lemn curată, râcâind cu ea mereu fundul și pereții cratiței, pentru a nu se lipi.
Magiunul este fiert după o oră și jumătate, la un kilogram și jumătate de prune, însă trebuie să știi că timpul de fierbere depinde și de cât de zemoase sunt prunele sau de cantitatea lor. Magiunul de prune se îngroașă în timp ce se răcorește, căpătând o textură și o culoare plăcute.
După ce se răcorește, magiunul se pune în borcanele sterilizate și se închid imediat cu capacele din dotare. Acestea se învelesc în cârpe curate și într-o pătură și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.