Cât timp se fierb ouăle pentru a rămâne moi. Aşa ies perfecte, secretul bucătarilor
Și tu te chinui să obții ouăle perfecte pentru mâncărurile pe care vrei să le prepari? Playtech Știri îți explică cât timp se fierb ouăle pentru a rămâne moi. Le poți consuma dimineața cu pâine prăjită sau sub formă de adaos sau garnitură în salate sau supe. Indiferent cum le mănânci, combinația dintre albușul ferm al ouălor și gălbenușul cremos este divină.
Reguli de care să ții cont când fierbi ouăle
Gătitul ouălor s-ar putea să nu pară un proces dificil – și nici nu este. Pentru a obține rezultatele perfecte în schimb, trebuie să ții cont de câteva reguli importante. Ouăle fierte nu se lasă la clocotit în apă și atât. Există o serie de detalii care necesită atenție pentru a obține forma dorită a ouălor.
Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere ale legătură cu temperatura apei. Ouăle nu se pun la fiert în apă fierbinte, niciodată. Este o mare greșeală pe care gospodinele o fac fără să știe consecințele sale. Dacă apa este fierbinte, oul va fi supus unui „șoc” ce va determina fierberea neuniformă a sa. Bucătarii recomandă fierberea ouălor în apă rece.
Dacă pui la fiert mai multe ouă simultan, ai grijă să prezinte aceeași dimensiune și să nu fie prea îngrămădite. Trebuie să aibă loc pentru „aerisire”. Nu umple vasul de bucătărie cu apă – lichidul trebuie să acopere ouăle cu doar doi centimetri pentru ca acestea să fiarbă eficient.
Odată ce ai introdus ouăle în apă, pune puțină sare sau bicarbonat de sodiu în vasul de bucătărie. Ambele produse împiedică împrăștierea albușului, în cazul în care coaja crapă. Poți folosi și oțet alb tot în acest scop. Ai grijă să nu adaugi prea mult însă, o linguriță de oțet este suficientă.
Cât timp se fierb ouăle pentru a rămâne moi
Urmează, apoi, fierberea propriu-zisă a ouălor. Înainte de a vorbi despre timpii de fierbere potriviți pentru a obține un ou moale, trebuie să amintim un detaliu important privind dimensiunea flăcării de aragaz. Flacăra se menține la intensitate mare doar până când apa atinge punctul de fierbere. Ulterior, focul trebuie setat la flacără mică.
Bucătarii au venit cu recomandări privind timpii de fierbere a ouălor, în așa fel încât să obții rezultatul dorit. Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi. Dacă vrei ca ouăle să iasă foarte moi, iar gălbenușul să se mențină lichid, trebuie să le fierbi doar timp de două minute. Pentru a obține un gălbenuș semi-moale, nu în totalitate lichid, ai grijă să nu fierbi ouăle mai mult de patru minute.
În general, pentru a te bucura de un gălbenuș moale, dar care să nu devină cremos, trebuie să fierbi oul pentru șase minute. Tot ce trece peste timpul de fierbere de șase minute înseamnă obținerea unui ou cu gălbenuș tare. Iată câte minute se fierb ouăle pentru ca gălbenușul să devină tare!
Citește și: Cum fierbi ouă în cuptor. Aşa ies perfecte, trucul bucătarilor profesionişti
Dacă fierbi oul timp de opt minute, vei obține un gălbenuș tare, dar un pic cremos. Gălbenușul se va menține tare, însă fără să prezinte urme de lichid, dacă este fiert zece minute.