Plăcinta cu mere este un desert clasic și reconfortant, perfect toamnă. Cu toate acestea, pentru a obține umplutura perfectă, călirea merelor este un pas esențial. Cât timp se călesc merele pentru plăcintă astfel încât să fie moi dar să nu se înmoaie prea tare în cuptor?
Călirea merelor este un pas esențial în prepararea plăcintei cu mere, deoarece ajută la evaporarea excesului de umiditate din fructe, concentrând aromele naturale și făcând umplutura mai densă și mai gustoasă. Cu toate acestea, există unele variabile care trebuie luate în considerare atunci când călești merele.
Primul aspect de care trebuie să ții cont este tipul de mere pe care îl folosești. Merele mai moi au nevoie de mai puțin timp de călire decât cele mai tari, precum Granny Smith. De obicei, merelor tari le trebuie mai mult timp pentru a deveni moi și a elibera aromele lor.
Un alt factor important este dimensiunea și felul în care tai merele. Dacă le tăiați cuburi sau felii subțiri, ele vor cădea mai repede. Cu toate acestea, dacă preferați să tăiați merele în bucăți mai mari, este posibil să fie necesar să le căliți mai mult timp pentru a se înmuia suficient.
În general, pentru a căli merele pentru plăcintă, trebuie să începi cu o tigaie mare, pe care o vei încălzi la foc mediu. Adaugă merele tăiate și lasă-le să se călească timp de aproximativ 5-10 minute, amestecând din când în când. Dacă ai mere românești, care sunt mai moi, lasă-le la călit cam 7 minute.
Pentru mere verzi și tari precum Granny Smith, lasă-le cam 10 minute poate chiar și mai mult dacă vezi că încă lasă zeamă.
Citește și: Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși
În timpul călirii, aaugă scorțișoară și ingredientul secret: nucșoară. Nu pune prea multă nucșoară, pentru că umplutura va deveni amăruie.
Poți verifica dacă merele sunt gata după textură. Acestea ar trebui să fie moi, dar nu sfărâmicioase. Gustă și dacă este necesar, adaugă zahăr sau sirop de arțar.
Dacă vrei o umplutură mai densă și mai groasă, poți continua să călești merele pentru încă 2-3 minute. Cu toate acestea, nu exagera cu timpul de călire, deoarece merelor pot deveni prea moi și pot elibera prea multă umiditate în plăcintă, făcând-o să devină lichidă sau apoasă.
Crusta de plăcintă este aceeași, indiferent de umplutură. Singura care face diferența este umplutura. Pentru asta, spală și cuăță fructele, apoi taie-le în bucăți de dimensiuni potrivite.
Citește și: Rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană. Ingredientul care nu are voie să lipsească
Dacă folosești mere sau nectarine, poți lăsa coaja sau o poți îndepărta, în funcție de preferință. Dacă folosești fructe cu sâmburi, cum ar fi cireșele, îndepărtează-i sâmburii.
Într-un castron mare, amestecă fructele cu zahărul granulat. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de dulceața naturală a fructelor și de preferințele tale personale. Dacă fructele sunt foarte dulci, poți folosi mai puțin zahăr.
Presară făina sau amidonul peste fructe și amestecă bine pentru a le acoperi uniform. Făina sau amidonul va ajuta la absorbția excesului de suc din fructe și va lega umplutura. Acest pas este necesar pentru fructe de pădure sau fructele cu multă zeamă.
Citește și: Cea mai gustoasă plăcintă cu iaurt. Rețeta este ușor de făcut, în cel mai scurt timp
Un secret este să lași umplutura de fructe să stea timp de aproximativ 10-15 minute. Acest timp va permite fructelor să elibereze sucul în prealabil și va face umplutura mai densă și mai puțin apoasă.