Cât timp rezistă laptele la frigider, după ce ai deschis cutia. Greşeala pe care o fac mulţi români

de: Ana Chivu
10 05. 2022

Majoritatea oamenilor consumă lactate, dar unii dintre ei nu au grijă la modul în care trebuie să le păstreze pentru a le consuma într-o stare perfectă și dorită. Cât timp rezistă în mod normal laptele în frigider și unde trebuie depozitat? Mulți români fac o greșeală uriașă ce îi aduce în stadiul în care să arunce la gunoi banii pe care îi dau pe produsul lor. Iată sfaturile specialiștilor!

Cât rezistă laptele în frigider: ce să faci după ce deschizi cutia?

Produsele de origine animală sunt chiar mai delicate pentru că se pot altera imediat dacă nu le depozitezi cum trebuie. Dacă ai grijă de temperatura și locul în care le poziționezi, vei profita de ele și de valoarea lor nutritivă și biologică.

Trebuie întâi de toate să te uiți atent la datele de expirare în momentul în care le pui în coșul de cumpărături. De asemenea, detalii despre depozitarea lor se găsesc și pe ambalaj. Ele trebuie să stea la răcoare, departe de lumina soarelui.

Perioada de valabilitate a laptelui este totuși afectată de mai mulți factori precum: prelucrarea, depozitarea și ambalarea sa. Cel proaspăt este depozitat în frigider până în 48 de ore, iar fiert poate rămâne acolo preț de trei zile.

  • Temperaturi și durata de valabilitate

De la 8 la 10 C – laptele crud este depozitat până la 12 ore.
De la 6 la 8 C – până la 18 ore.
De la 4 la 6 С – până la 24 de ore.
3 – 4 С – până la 36 de ore.
1 – 2 С – până la 48 de ore.

Cum trebuie să procedezi?

Laptele de băut din comerț poate sta maximum două săptămâni la frigider. Crema de brânză/de unt poate sta în frigider pentru 3 luni, iar untul poate fi depozitat astfel tot 3 luni.

Desigur că este util să iei câte puțin, în funcție de nevoile familiei. Acesta trebuie să fie totuși proaspăt și cumpărat la câteva zile. Dacă faci parte dintr-o familie cu patru persoane cu doi copii, este recomandat să faci stocul de lapte la două sau trei zile.

Cu siguranță se va bea în cafeaua de dimineață, cu cereale, alături de câțiva biscuiți la o gustare sau  înainte de somn. Nu este indicat să achiziționezi foarte mult și să îl congelezi.

El își va strica textura și nu vei mai putea profita de beneficiile sale. De asemenea, dacă ai copii, este indicat să cauți lapte de la țărani pe care să îl fierbi mai apoi. Sigur că la îndemâna tuturor este acum cel la cutie pe care îl găsești în supermarket-uri.