Ești una dintre fanele condimentelor folosite la aromatizarea mâncărurilor? Frunzele de dafin nu lipsesc cu siguranță din dulapul de la bucătărie. Ce sunt și de ce să le pui în ulei când le gătești. Cât rezistă frunzele de dafin după deschiderea plicului și cu ce ingrediente le poți înlocui.
Frunzele de dafin provin de la un arbust ce poartă aceeași denumire, veșnic verde, care crește lent în regiunile cu climă caldă. Acest tip de plante este cultivat în scopuri ornamentale, estetice, dar și culinare. Frunzele groase ale arbustului sunt alungite, având capete ascuțite.
Gospodinele folosesc adesea frunze de dafin pentru a condimenta diverse mâncăruri. În cadrul rețetelor se recomandă folosirea frunzelor uscate de dafin în scopuri culinare, fiindcă acestea au o aromă mai puternică decât cea a frunzelor proaspete culese de pe ramurile arbustului.
Pentru a fructifica aroma frunzei de dafin la maxim, adaug-o în uleiul pe care îl folosești în cadrul rețetei. De exemplu, dacă prepari o supă sau o ciorbă și trebuie să călești ceapă, adaugă frunza de dafin în ceapă. Aceasta va infuza uleiul și va face ca aroma de dafin să se încorporeze rapid în mâncare.
Mulți compuși de aromă sunt solubili în ulei, nu în apă, așa că adăugarea de condimente, în cazul de față fiind vorba despre frunzele de dafin, în uleiul fierbinte transformă alimentul într-un fel de motor pentru răspândirea aromei și intensificarea ei în preparat.
Frunza de dafin este des folosită pentru a aromatiza o supă, ciorbă sau un preparat din carne. Ce multe gospodine nu știu este că, în formă uscată, își pierde rapid aroma. Este bine să înlocuiești plicul cu frunze de dafin din bucătărie la fiecare șase luni.
După șase luni de la momentul deschiderii plicului cu frunze de dafin, acestea își pierd aroma. Le poți folosi însă în cămară, pentru a ține departe moliile. Nu trebuie să te panichezi dacă nu ai la îndemână frunze de dafin când pregătești diverse feluri de mâncare.
Înlocuiește fiecare frunză de dafin cu 1/4 linguriță de cimbru uscat sau oregano. În locul frunzei propriu-zise de dafin, poți folosi același condiment, însă în formă zdrobită.
O frunză de dafin proaspătă reprezintă echivalentul a două frunze uscate de dafin. O frunză de dafin proaspătă poate fi înlocuită cu 1/2 linguriță de frunză de dafin zdrobită.
Chiar dacă frunzele de dafin oferă aromă oricărui fel de mâncare, în esență ele au gust amar. Din acest motiv, cele întregi ar trebui să fie îndepărtate din preparat, înainte ca acesta să fie servit la masă.