Cât timp rezistă ciorba în frigider. Sigur o ţii prea mult, devine periculoasă pentru sănătate!
Depozitarea ciorbelor și a supelor la temperaturi scăzute are, ca scop, menținerea calității mâncărurilor. Puține gospodine știu cât timp rezistă ciorba în frigider, de fapt. Specialiștii trag un semnal de alarmă din acest punct de vedere. Unele preparate devin periculoase pentru organismul uman, dacă sunt păstrate prea mult timp în condiții reci.
Cum se păstrează cel mai bine ciorba
Cel mai simplu mod de a conserva ciorbele sau supele este depozitarea lor la frigider. În acest fel, ne asigurăm că mâncarea rămâne de calitate astfel încât să o putem consuma și a doua zi. Cele mai multe gospodine obișnuiesc să tranfere conținutul ciorbelor într-un recipient cu capac etanș și să le pună la frigider. Există și varianta de a depozita oala la temperaturi scăzute.
Indiferent de metoda de depozitare pentru care optezi, este esențial să ții cont de câteva aspecte. Ciorbele sau supele (și nici alte mâncăruri) nu se depozitează niciodată calde la frigider. De asemenea, acest tip de preparate nu se păstrează în recipiente de plastic, ci doar de sticlă sau email, ca să-și păstreze calitatea.
Este important ca mâncarea gătită să fie depozitată în zonele cele mai reci ale frigiderului. Ai grijă, în schimb, să închizi bine capacul recipientului în care se află ciorba, în așa fel încât aerul să nu aibă posibilitatea de a interfera cu el.
Puțini știu, însă, care este perioada potrivită de depozitare a ciorbelor și supelor în frigider. Majoritatea gospodinelor fac greșeala de a le păstra mult peste termenul recomandat de specialiștii în nutriție. Ce trebuie să știm este că timpul de păstrare a mâncărurilor de acest fel la temperaturi scăzute variază, în funcție de ingredientele folosite.
Cât timp rezistă ciorba în frigider, de fapt
Dacă nu mănânci toată ciorba gătită într-o zi la o singură masă, cu siguranță ai obiceiul de a o depozita la frigider. Este important să nu o păstrezi prea mult timp la rece, fiindcă nu va fi consumabilă. Chiar dacă ar putea să fie încă potrivită, din punct de vedere al gustului, specialiștii spun că ne poate pune în pericol sănătatea.
Ciorba de porc sau de vită poate fi păstrată cel mai mult la frigider, din categoria acestor preparate. Ambele feluri de ciorbe pot fi depozitate la frigider timp de 72 de ore. În intervalul menționat, pot fi consumate în condiții de siguranță pentru organismul uman.
Nu la fel stau lucrurile în cazul ciorbei de legume. Nu multe gospodine știu asta: ciorba de legume poate fi păstrată la rece maximum 48 de ore, potrivit specialiștilor în nutriție. Consumul său ulterior acestui termen ne pune sănătatea în pericol.
În altă ordine de idei, supa de ciuperci trebuie păstrată la rece cel mult 24 de ore, la temperaturi între 2 și 4 grade Celsius, aspect valabil și în cazul ciorbelor, indiferent dacă sunt acrite cu borș sau zeamă de lămâie.