Cât timp este bun gemul din cămară, de fapt? Expiră mai repede decât credeai
Cât timp este bun gemul sau dulceaţa din cămară, de fapt. De cele mai multe ori, produsele dulci preparate pentru sezonul de iarnă sunt folosite la micul dejun, ca gustări în timpul zilei sau chiar în diverse deserturi. Însă cât de mult timp rezistă fructele, după ce conserva a fost deschisă? Află în rândurile de mai jos când expiră gemurile și dulcețurile de casă.
Indiferent că sunt dulci sau sărate, conservele pregătite de gospodină pentru sezonul rece sunt excelente în bucătărie. Odată cu sosirea iernii, obișnuim să le deschidem pentru a le consuma la micul dejun sau pentru a le folosi în diverse prăjituri. Puține gospodine știu cum ar trebui păstrate gemurile sau dulcețurile pentru a nu se strica sau mucegăi.
Cum se păstrează gemul sau dulceața, de fapt
Unde ar trebui să depozităm conservele de fructe după ce le deschidem? Și – mai important – cât timp ar trebui să le consumăm, de fapt? Pentru o bună păstrare, este crucial ca gemurile, marmelada și dulcețurile să fie sterilizate în borcane de stilă închise ermetic.
Perioada potrivită de consum după deschiderea borcanelor depinde de cantitatea de zahăr folosită în gătirea preparatului. Așa cum știm deja, zahărul sporește rezistența fructelor pregătite pentru iarnă. Produsul acționează precum un conservant, întărind fructele. Tot el influențează și perioada de consum a gemurilor și dulcețurilor.
Trebuie precizat că, odată deschise, gemurile trebuie păstrate la frigider. Este foarte important ca preparatele dulci să fie menținute la temperaturi scăzute. Dacă vor fi expuse la lumina soarelui sau la temperatura camerei sau chiar mai ridicate, vor mucegăi în scurt timp și nu vor mai putea fi folosite.
Cât timp este bun gemul sau dulceaţa din cămară
Așadar, păstrate la frigider, gemurile, dulcețurile și marmelada vor rezista pentru o perioadă mai lungă de timp. Un borcan care conține zahăr și fructe în cantități egale poate să reziste la temperaturi scăzute, după deschidere, trei luni de zile. Ulterior, nu se mai pot consuma. Vei observa, cu siguranță, că gustul preparatului a fost alterat.
Dacă, în schimb, ai pus mai multe fructe decât zahăr în rețetă, compoziția va rezista la frigider maximum trei săptămâni. Păstrarea conservei de fructe pentru o perioadă mai îndelungată va conduce la apariția mucegaiului. Din păcate, gemurile, dulcețurile sau marmelada nu vor mai putea fi consumate.
Citește și: Care este diferența dintre gem, dulceață, marmeladă și magiun
Bineînțeles, și borcanele cu legume au un timp de expirare. După deschidere, acestea pot fi păstrate la frigider pentru două luni maximum. Este, însă, esențial ca periodic să adaugăm câte puțin ulei în conserve. Dacă facem acest lucru, preparate puse la murat pe bază de oțet vor putea să reziste și trei luni de zile.