Cât te protejează, de fapt, măștile chirurgicale albastre împotriva Covid-19. Rezultatele ultimului studiu publicat

de: Cătălina Burghelea
24 08. 2021

Un nou studiu publicat de cercetătorii canadieni dezvăluie cât de eficiente sunt măștile albastre chirurgicale împotriva virusului COVID-19. Cât de mult ne protejează acest model de măști de coronavirus, de fapt. Rezultatele acestui studiu nu sunt tocmai bune.

Studiu alarmant despre măștile chirurgicale albastre

Majoritatea măștilor chirurgicale albastre utilizate de mulți în timpul pandemiei nu sunt suficiente pentru a evita infectarea oamenilor cu COVID-19 , a constatat un nou studiu alarmant, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, Canada.

Măștile chirurgicale albastre, din pânză, care au devenit populare în timpul pandemiei de coronavirus, sunt doar 10% eficiente împotriva infecției cu COVID-19, deoarece nu acoperă corect fața.

„Nu există nicio îndoială că este benefic să purtați orice mască pentru protecția voastră.”, a declarat într-un comunicat liderul studiului, Serhiy Yarusevych, profesor de inginerie mecanică și mecatronică.

„Cu toate acestea, există o diferență foarte mare în eficiența diferitelor măști, atunci când vine vorba de controlul aerosolilor.”, a precizat Yarusevych.

Care sunt cele mai eficiente măști împotriva COVID-19

Profesorul Yarusevych și echipa sa au precizat că mulți oameni poartă măști care nu se potrivesc corect fețelor lor, spre deosebire de N95, care se leagă strâns în jurul capului. Acest lucru face ca picăturile de aerosoli să treacă de mască, existând riscul de a putea răspândi COVID-19 în zonele populate.

Pe de altă parte, măștile de protecție de tip N95 sunt capabile să filtreze peste 50% din picăturile de aerosoli, în timp ce cealaltă jumătate este dispersată deasupra capului purtătorului.

„Multe dintre acestea (n.r. – măști) pot părea de bun simț”, este de părere Yarusevych. „Există, spre exemplu, un motiv pentru care medicii poartă măști N95 – funcționează mult mai bine. Noutatea aici este că am furnizat analize riguroase, pentru a susține această presupunere”, a completat cercetătorul.

La începutul acestei luni, fostul consilier al președintelui Joe Biden pe probleme legate de COVID și epidemiolog de top i-a avertizat pe americani „că multe dintre măștile din pânză pe care oamenii le poartă nu sunt foarte eficiente”.

Michael Osterholm a vorbit cu CNN, spunând că oamenii trebuie să înceapă să poarte măști de tip N95, care sunt mai eficiente împotriva COVID-19.

„Suntem într-o situație foarte nefericită, am creat multă confuzie în această țară, care chiar pierde din vedere principalul obiectiv – vaccinul”, a spus Osterholm, directorul Centrului pentru Cercetarea și politica bolilor infecțioase de la Universitatea din Minnesota.

„Multe dintre măștile din pânză pe care oamenii le poartă nu sunt foarte eficiente în reducerea oricărei mișcări a virusului în interior sau în exterior.”, a mai zis Michael Osterholm.