Vara este aproape, iar românii deja și-au făcut rezervare la mare sau la munte. Pentru cei care nu au apucat încă să facă rezervări, ar fi bine de știut că vacanțele vor fi cu 15% mai scumpe față de anul trecut.
Din nefericire, vacanțele mai scumpe anul acesta este o normalitate, având în vedere evoluția prețurilor în toată Europa, ca urmare a creșterii costurilor. De asemenea, un factor important este și cererea ridicată din partea consumatorilor, a precizat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
„Ca medie, cred că vom fi undeva cu un 15% mai mult decât anul trecut, dar lucrul acesta este într-o normalitate europeană. În toată Europa prețurile au crescut și ca urmare a inflației, și ca urmare a creșterii costurilor, și ca urmare a unei cereri ridicate din partea consumatorilor care au fost văduviți timp de doi ani de vacanță”, a afirmat Călin Ile, la conferința „Zilele porților deschise în industria ospitalității”, organizată de Federația Industriei Hoteliere din România.
Acesta a mai precizat că speră ca anul acesta să ne apropiem de cifrele din 2019 în ceea ce privește numărul de turiști. „Litoralul va merge bine, rămân încă probleme cu acest turism de afaceri și cu turismul balnear”, a adăugat președintele FIHR.
Călin Ile a subliniat că deficitul de personal din industria de turism din România, anul acesta, este de circa 50.000 de persoane. Una dintre soluții, spune președintele FIHR, este să atragă tinerii din învățământul românesc să vină la muncă, fie angajați, fie în perioada de practică.
De asemenea, o altă variantă pentru rezolvarea problemei deficitului de personal ar fi angajarea ucrainenilor. Cu toate acestea, spune el, acest lucru nu va rezolva problema deficitului e forței de muncă.
„Am luat în calcul și opțiunea de a angaja ucraineni. Suntem în contact cu asociația hotelieră din Ucraina, care ne recomandă atunci când angajați de-ai lor au migrat în România. Din păcate, apetitul lor pentru a lucra nu este atât de ridicat. Ei speră ca într-o lună, două, trei, să plece înapoi în țară și, atunci, nu putem conta pe foarte mulți dintre ei. Pe cei care își doresc noi îi așteptăm cu drag pentru că sunt potriviți, sunt apropiați de noi ca și cultură și s-ar integra ușor. Ușa e deschisă, din păcate nu sunt foarte mulți și nu ne ajunge să rezolvăm deficitul de care vă menționam”, a mai spus președintele FIHR.
Cele mai căutate meserii și unde sunt cele mai multe posturi disponibile sunt: ospătar, bucătar, recepționer și cameriste.