Somonul este un pește foarte apreciat, atât pentru gust, cât și pentru valorile nutriționale pe care le are. Este bogat în Omega-3 și proteine, extrem de benefic pentru sănătatea noastră. De cele mai multe ori este preparat la cuptor sau pe grătar. Aflați în rândurile următoare cât se ține somonul la cuptor și o rețetă pe care trebuie să o încercați.
Somonul este unul dintre alimentele perfecte atunci când vrem să slăbim, deoarece este bogat în proteine și nu conține multe calorii. De asemenea, carnea de somon este bogată în grăsimi esențiale și o cantitate importantă de vitamina B.
Carnea de somon conține antioxidanți care ajută la păstrarea sănătății ochilor și aduc beneficii dezvoltării creierului. Somonul gătit conține oase foarte subțiri, comestibile, acestea fiind o sursă excelentă de calciu și minerale, precum magneziu sau zinc.
Somonul conține acizi grași omega-3, care nu pot fi produși de către organismul uman, motiv pentru care avem nevoie de surse care să ofere cantitatea necesară în mod constant. Zilnic, avem nevoie de circ 250-500 miligrame de omega-3, în funcție de greutate, sex și vârstă.
Atunci când cumpărați somon din magazin trebuie să fiți foarte atenți la prospețimea acestuia. Pentru a vă da seama de acest lucru trebuie să fiți atenți la culoarea peștelui. În același timp, ar trebui să aibă un miros ușor, în niciun caz unul puternic de amoniac.
Citește și: Condimentul care dă cel mai bun gust peștelui. Ingredientul bucătarilor pentru cel mai bun preparat
Acum că ați aflat cât de benefic este somonul pentru noi, cu siguranță vreți să pregătiți un somon la cuptor, însă cât trebuie ținut pentru a ieși perfect? Ei bine, acest lucru depinde, desigur, în funcție de rețeta pe care o alegeți.
Cu toate acestea, dacă decideți să pregătiți o cină sănătoasă, iar somonul se află în meniu, nu ar trebui să dureze mai mult de circa jumătate de oră până când acesta să fie gătit perfect.
De asemenea, trebuie să țineți cont și de dimensiunea sau grosimea fileului de somon pe care l-ați ales. Iată cât ar trebui să-l lăsați, în funcție de dimensiune:
Această rețetă este foarte ușoară și nu durează mai mult de jumătate de oră până când va fi gata. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Citește și: File de somon la cuptor cu legume și sos olandez. Trucuri și secrete ca să iasă savuros
Pentru început, preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius și lăsați somonul să ajungă la temperatura camerei timp de circa 15 minute. Apoi, amestecați untul topit și sucul de lămâie într-un castron, după care puneți somonul într-o tavă de copt și ungeți cu amestecul de unt peste tot.
Somonul îl acoperiți cu usturoiul tocat, sare, piper și îl lăsați în cuptor timp de circa 15 minute sau până când este rumenit, în funcție de mărimea acestuia, cum am precizat și mai sus. La sfârșit presărați pătrunjelul proaspăt și mărarul peste somon înainte de servire.