Fără doar și poate, carnea se numără printre alimentele preferate ale multora dintre noi. Aceasta poate fi gătită în diferite moduri, în funcție de preferințele fiecăruia și rezultatul dorit. Totuși, pentru a avea parte de un preparat delicios și fraged, trebuie să ținem cont de anumite aspecte. Iată cât se ține carnea de vită la cuptor.
Carnea de vită este consumată de mii de ani, însă modul de preparare al acesteia a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. Cu toate acestea, frăgezirea încă este un aspect foarte important, dacă vrei să te bucuri de un preparat moale și absolut delicios. Cât se ține carnea de vită la cuptor, dar și alte trucuri pentru un preparat fraged și gustos, puteți găsi în rândurile care urmează.
După cum bine știm, carnea de vită este extrem de delicioasă, însă nu se prepară chiar atât de ușor. Există mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când o gătim, iar unele dintre cele mai importante sunt frăgezirea și timpul de gătire.
Atunci când vine vorba despre o carne de vită fragedă și suculentă, marinarea este foarte importantă. Așadar, poți face acest lucru cu diferite rețete și ingrediente pentru a găsi combinația perfectă pentru gusturile tale. Marinarea presupune ca, înainte de gătire, carnea de vită să fie înmuiată într-un amestec de lichide și condimente.
Procesul ajută la descompunerea fibrelor și îmbunătățește aroma preparatului. Pentru marinare, putem folosi ulei de măsline, oțet, suc de lămâie, iaurt, vin sau bere. În ceea ce privește condimentele, cele mai potrivite sunt usturoiul, ceapa, rozmarinul, cimbrul și piperul.
În general, temperatura recomandată la gătirea cărnii de vită este de 135 de grade Celsius. În această situație, carnea de vită se ține la cuptor timp de câteva ore. Țesuturile de colagen din carne se topesc treptat, iar preparatul va ieși suculent și fraged.
Totuși, temperatura poate fi diferită, în funcție de tipul preparatului. Pentru o friptură de vită bine făcută, temperatura internă a cărnii ar trebui să fie cuprinsă între 70°C – 75°C. Așadar, putem afla dacă carnea este gătită folosind un termometru special.
Sărarea este, de asemenea o metodă ușoară de frăgezire a cărnii, însă este important să nu folosești prea multă sare. Cantitatea potrivită de sare depinde de preferințele tale personale. În general, carnea trebuie sărată uniform. Poți utiliza aproximativ o linguriță de sare pentru fiecare kilogram de carne.
Nici bătutul cărnii nu trebuie trecut cu vederea. Acest procedeu este indicat, în special, la bucățile de carne mai groase. Astfel vom subția carnea, iar aceasta va ieși mai fragedă.
Carnea de vită iese fragedă și suculentă atunci când este gătită în lichid, la temperaturi scăzute (sub punctul de fierbere) pentru o perioadă mai lungă de timp. Această metodă ajută la descompunerea lentă a țesuturilor colagenice și la absorbția aromelor din lichidul respectiv (poate fi apă, supă, vin etc.).
Așadar, iată că am aflat nu doar cât timp se gătește carnea de vită la cuptor ca să iasă fragedă, ci și multe alte aspecte importante la gătirea acesteia.