20 sept. 2023 | 14:02

Cât se lasă aluatul de pizza la dospit. Va ieși exact ca în pizzeriile italiene, acesta este secretul, de fapt

Diverse
Cât se lasă aluatul de pizza la dospit. Va ieși exact ca în pizzeriile italiene, acesta este secretul, de fapt
Acesta este secretul pentru un blat de pizza ca în Italia

Când vine vorba de a face pizza, există un ingredient cheie absolut esențial pentru succes care te-ar putea surprinde, indiferent de rețeta pe care o folosești: timpul. Mai precis, cât se lasă aluatul de pizza la dospit. Acesta este un aspect foarte important, care se va vedea clar în rezultatul final.

Istoria aluatului de pizza

Istoria aluatului de pizza este una foarte veche. Totul se poate urmări de la stilurile tradiționale de a face lipie. Lipia era incredibil de obișnuită în zona mediteraneană (și încă mai este). Până în ziua de azi, vei vedea încă forme de lipii folosite în bucătăria grecească.

Citește și: Ingredientul pe care să-l pui sub aluatul de pizza ca să fie gustos și pufos la interior. Așa va ieși crocant la suprafață

Italia modernă este cunoscută pentru a avea unele dintre cele mai bune terenuri agricole din regiunea mediteraneană, iar ca rezultat, cultura de roșii și de produse lactate a înflorit. 

Roșiile și brânza erau ambele alimente foarte obișnuite în Italia. Nu a trecut mult timp până când primii italieni au început să combine sosurile de roșii cu brânza proaspătă și să le folosească ca toppinguri pentru lipiile lor coapte la cuptor. Astfel, Italia a devenit locul de naștere al pizzei.

De atunci, această minunată mâncare s-a răspândit în întreaga lume. Poți găsi pizza în aproape fiecare țară într-o anumită măsură. De fapt, multe culturi își pun chiar amprenta personală asupra acestui fel de mâncare, personalizând acest fel de mâncare cu ingrediente specifice din țările lor de origine. 

În plus, este un fel de mâncare foarte versatil, pe care îl poți face cam cu orice ingredient pe care îl găsești în bucătărie, de la mezeluri și carne, la tot felul de legume și adaos-uri precum sos picant, trufe sau chiar caviar.

Cât se lasă aluatul de pizza la dospit

Pentru a face o pizza bună, ingredientele de calitate sunt la fel de importante precum aluatul. Cea mai mare provocare este, însă, aluatul. Acesta trebuie lăsat la dospit ca să fie crocant pe exterior, dar pufos și plin de bule de aer în interior. 

Te-ar putea interesa și: Trucul prin care îți dai seama că pizza nu e de calitate, fără să guști din ea. De acum nu vei mai face alegeri greșite

Nu mulți știu să facă un blat de pizza adevărat, dar știința din spatele dospirii aluatului este una simplă. Întrebarea este, însă, cât se lasă aluatul de pizza la dospit? Răspunsul este simplu și nu lasă loc de concesii.

Pe măsură ce aluatul de pizza crește, drojdia consumă zaharurile din făină și le transformă în CO și alcool, ambele contribuind la pufoșenia și gustul crustei de pizza după ce a fost coaptă. 

Dar unii oameni lasă aluatul de pizza să crească două ore, în timp ce alții așteaptă mai mult de 24 de ore. Cine are dreptate?

Toți experții au fost de acord că fermentarea la rece este cea mai bună pentru a obține un aluat de pizza aromat, pufos și ușor de digerat, și că cel puțin 24 de ore este ideal.

Frigiderul oferă un mediu constant care nu fluctuează în mare măsură. Durează mai mult, dar structura aluatului se dezvoltă mai bine într-un interval mai lung de timp.

Temperatura din timpul fermentării determină în cele din urmă complexitatea gustului și textura aluatului. 

Vezi și: Cum fac italienii bulionul de roșii. Ingredientul care îl face să reziste și trei ani și îi dă un gust senzațional

În ceea ce privește structura interioară a aluatului, avându-l la o temperatură mai scăzută în timpul fermentației reduce numărul de bule care scapă din aluat, îmbunătățind textura generală. Nu lăsa aluatul de pizza să crească prea mult, totuși.

Nu lăsa aluatul la dospit prea mult

Deși o creștere lentă și îndelungată este benefică pentru gust și textură, poți întâmpina probleme dacă lași aluatul de pizza să se odihnească prea mult timp. 

Intervalul ideal de dospire este de 24 până la 48 de ore.

Te-ar putea interesa și: Ce a descoperit un bărbat care a cumpărat o pizza congelată din supermarket: ”Nu mai are onoare”

Dacă lași aluatul de pizza să crească în frigider mai mult de trei zile, drojdia va începe să consume tot zahărul din aluat și să-l transforme în alcool, ceea ce va afecta negativ gustul crustei.

Când aluatul este suprafermentat, glutenul se relaxează excesiv și structura internă a aluatului este compromisă, rezultând într-un produs final plat și dens, în loc să fie plin de bule și pufos.

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Laurette a ajuns de nerecunoscut! Cum arată la 40 de ani și ce s-a apucat să facă pentru bani
Unica.ro
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
EVZ.ro
Ce se întâmplă dacă un om cade într-o gaură neagră. Rezultatele NASA sunt uluitoare
Spynews
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Capital.ro
Tiramisu delicios cu felii de cozonac. Așa poți salva dulcele tradițional rămas de la masa de Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
STAREA lui Florin PIERSIC, tot mai GRAVĂ! DECIZIA RADICALĂ a medicilor
Mediaflux
Trei zodii pentru care luna mai va fi decisivă. Apar schimbări radicale în viața lor, la care nu s-ar fi așteptat
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro