Pentru că ne apropiem de ultima lună de vară, gospodinele se pregătesc să prepare cea mai bună zacuscă pentru lunile de toamnă când se vor dori să savureze o tartină cu acest amestec gustos de vinete, ciuperci și legume. Gospodinele au găsit câteva trucuri geniale care te ajută să prepari cea mai bună zacuscă. Pentru a rezista cât mai bine peste iarnă este foarte important să știi cât se fierbe zacusca și ce condimente să pui în momentul în care o prepari.
În luna august, gospodinele se pregătesc din timp pentru a găsi cele mai bune și proaspete alimente pentru a prepara cea mai gustoasă zacuscă. Călugărul Efrem, bucătarul mânăstirii Dervent, are o rețetă specială, care funcționează de fiecare dată.
„Pentru o zacuscă cu gust spectaculos, esenţial este să se folosească ingrediente de calitate şi să i se acorde atenţia cuvenită în timpul pregătirii. În două ore zacusca noastră este gata”, explică, părintele Efrem.
Este foarte imporant să coci vinetele în coajă, pe plită, pe grătar sau direct pe flacăra de la aragaz.
„Înţepaţi vinetele înainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele care se pot produce prin explozia acestora! Se coc de jur împrejur până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul este moale.
Scoateţi vinetele coapte într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas în care să se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Acoperiţi cu un capac, astfel se vor aburi şi se vor decoji mai uşor”, mai spune părintele.
Ardeii se coc la fel precum vinetele. După ce au prins o coajă aurie, pune legumele într-un vas cu capac și lasă-le la răcit.
„În niciun caz nu se foloseşte apa la curăţatul vinetelor şi ardeilor copţi, legumele se spală înainte de a se coace şi după aceea nu e indicat să mai vină în contact cu apa pentru că îşi vor pierde gustul bun, de copt”, adaugă călugărul.
După ce s-au răcit, atât vinetele, cât şi ardeii se curăță, la aceștia din urmă îndepărtându-se și cotorul cu seminţe.
Este foarte important să reții faptul că legumele trebuie pregătite cu simț de răspundere, înainte de a fi puse la fiert pentru zacuscă. De exemplu, lichidul în care se coc vinetele este amar, motiv pentru care acest nu trebuie să ajungă în preparat.
Pe de altă parte, poți păstra lichidul pe care îl lasă ardeii copti, dearece este dulce si extrem de gustos. Vinetele se taie mărunt cu un cuțit de lemn sau de ceramică, pentru a nu se înnegri.
În caz contrar, aspectul zacuscăi ar putea fi alterat, ceea ce nu ne dorim. În ceea ce privește ardeii, aceștia se dau prin mașina de tocat.