Cât se fierbe conopida. Doar așa îți va ieși delicioasă și nu se va sfărâma
Conopida este delicioasă, fie murată, pane sau fiartă pentru a face o garnitură ori o salată. Dar cât se fierbe conopida astfel încât buchețele să nu se destrame și totul să se transforme într-un piure? Timpul de fierbere este foarte mai important, mai ales dacă vrei să își păstreze forma când o scoți pe farfurie. Dacă plănuiești să faci o salată de conopidă și să o pasezi, și atunci ar trebui să fii atent la timp. Dacă este prea fiartă, conopida își va pierde tot gustul și toate proprietățile.
Ce este conopida?
Conopida este o legumă din familia Brassicaceae, similară cu varza și broccoli. Aceasta constă într-o masă compactă de capete de flori mici și strâns grupate în buchețele care cresc de pe o tulpină centrală groasă pentru a forma un singur cap rotund, înconjurat de frunze verzi. Conopida are o textură fermă, aproape ceroasă, și un gust delicat și ușor.
Citește și: Trucul genial prin care conopida murată nu se va mai înnegri. Ce să folosești, de fapt
Majoritatea conopidelor sunt albe, dar poți găsi și variante verzi și mov. Asemenea celorlalte legume din familia Brassicaceae, conopida are un miros neplăcut dacă este gătită prea mult, așa că gătirea scurtă este esențială.
Taie frunzele exterioare (dacă sunt proaspete, le poți găti, de asemenea; păstrează legumele cu tulpini mai groase pentru supă). Pentru conopidele mari, taie buchețele individuale de pe tulpina centrală și taie din nou, dacă este necesar. Trebuie să ai buchețele de dimensiuni asemănătoare, astfel încât să se gătească la aceeași viteză. Apoi le speli. Conopidele mai mici, de tip „baby,” pot fi gătite întregi.
Cât se fierbe conopida
Buchetele de conopidă pot fi folosite în stare crudă în salate, dar le poți găti pentru cel mai bun rezultat.
Vezi și: Estera Buble, rețetă genială de conopidă crispy. Cum se prepară, ce secret are sora Lidiei Buble
Conopida gătită își păstrează cel mai bun gust atunci când este gătită la aburi (5-10 minute).
De asemenea, conopida buchețele trebuie fiarte în jur de 5-6 minute, iar o conopidă întreagă ar trebui să stea 10 minute la fiert.
Pentru ambele metode de gătit, verifică în mod regulat cu vârful unui cuțit pentru a te asigura că nu se gătesc prea mult.
Conopida poate apoi pusă pe grătar, prăjită sau gătită pane într-o crustă delicioasă.
Conopida întreagă poate fi coaptă și tăiată, pentru o garnitură delicioasă la o friptură.
De asemenea, poți folosi conopida pentru a înlocui orezul.
Te-ar putea interesa și: Care sunt cele mai contaminate fructe și legume. Verdictul dat de specialiști
Când cumperi o conopidă, uită-te la una cu capete albe pure, fără decolorări și cu frunze verzi crocante. Culoarea de la baza conopidei îți arată cât de recent a fost culeasă – cu cât este mai albă, cu atât este mai proaspătă.
Ce să faci cu conopida
Conopida este delicioasă și o poți integra în dieta ta într-o mulțime de feluri O poți trage la tigaie cu ulei de măsline și condimentele preferate, o poți coace la cuptor cu unt și ierburi aromatice.
Află și: Leguma ignorată de români, dar preferată de moldoveni. Ce beneficii nebănuite are
Poți face supă cremă de conopidă adăugând și alte ingrediente precum usturoi, ardei kapia și ceapă. La final, adaugă puțină smântână lichidă ca să fie și mai cremoasă.
Poți să faci conopida să aibă orice gust dorești. Pur și simplu taie buchețele și sotează-le într-o tigaie cu unt, adăugând sos de roșii, sos de soia, teriyaki sau sos sweet chilli.
Alternativ, taie căpățâna în felii, dă-le prin făină și condimente și pune-pe pe grătar. Adaugă sosuri și ai o „friptură” vegană delicioasă.
Poți sfărâma conopida în bobițe mici asemănătoare orezului și o poți servi alături de mâncăruri indiene, thailandeze sau chinezești.
Pentru o cină rapidă și delicioasă, fă conopidă gratinată. Adaugă sos bechamel, brânză rasă și condimente și pune totul la cuptor. Conopida va fi moale și delicioasă, cu o crustă crocantă.
Dacă nu îți place textura, fierbe conopida și apoi bagă blenderul în ea. Adaugă usturoi și ulei de măsline, sare și piper pentru cea mai bună salată de conopidă.