Cât se fierb castraveții bulgărești. Secretul ca să nu se înmoaie. Așa se vor menține crocanți și gustoși toată iarna

de: Andreea Vînătoru
18 08. 2023

Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor, mai ales în anotimpul rece. Printre acriturile preferate ale acestora se numără și castraveții bulgărești. Sunt absolut delicioși, dulce-acrișori și crocanți, asta dacă știți cât se fierb castraveții bulgărești. În materialul următor, vă arătăm pas cu pas cum se prepară castraveții bulgărești în oțet!

Sfaturi utile pentru prepararea castraveților bulgărești murați

Rețeta de castraveți bulgărești murați la borcane este foarte simplă și rapidă de făcut, mai ales că aceștia ies dulci și crocanți la final. Orice gospodină va reuși să pregătească acest deliciu culinar, dacă va ține cont de anumite etape.

Castraveții bulgărești reprezintă acritura perfectă lângă mâncăruri din carne ori legume sau pot fi consumați simpli, ca garnitură. Cu toate că se găsesc și în comerț, la fel ca alte tipuri de murături, castraveții bulgărești făcuți în casă au o savoare aparte. Se pregătesc extrem de ușor, din doar câteva ingrediente ieftine, dar puțin persoane știu, cu exactitate, cât se fierb castraveții bulgărești.

Castraveții murați bulgărești se pregătesc în această perioadă, pentru ca la iarnă să fie folosiți de gospodine la salata de boeuf sau alături de o friptură delicioasă de porc.

Citește și: Câtă sare se pune la borcanele cu castraveți murați

Cât timp se fierb castraveții bulgărești, puține persoane țin cont de acest aspect

Pentru ca rețeta să iasă aibă cel mai bun rezultat, este recomandată alegerea unor castraveți mici. De altfel, conservarea acestor castraveți este puțin diferită, iar gustul lor este unul dulce-acrișor.

Așadar, după ce ați pregătit borcanele în care îi veți pune la murat, castraveții bulgărești trebuie să fie fierți la bain-marie. Ei trebuie puși în borcane, într-o oală mare cu apă, la foc mic, și lăsați să fiarbă când își schimbă culoarea. De reținut, că din momentul în care apa a început să clocotească, castraveții bulgărești trebuie fierți în jur de 30 de minute. Dacă se depășește acest timp, castraveții se vor înmuia în borcan.

Citește și: La ce să te uiţi când vrei să pui castraveţi la murat

Rețeta clasică de castraveți bulgărești murați

Ingrediente:

  • 1,5 sau 2 kilograme de castraveți bulgărești
  • morcovi
  • ceapă
  • rădăcină de hrean
  • boabe de muștar
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • sare
  • zahăr
  • oțet.

Mod de preparare:

Prima dată se spală și se sterilizează borcanele de 800 de ml, prin fierbere. Separat, castraveții bulgărești se spală cu apă rece și li se taie capetele. Așa se procedează și cu celelalte legume. Apoi se iau borcanele și se pun castraveții înăuntru, aranjați cum trebuie, fără a-i înghesui prea tare: două rondele de ceapă, 2-3 rondele de morcov, 3-4 rondele de hrean, o linguriță de boabe de piper și una de boabe de muștar, foi de dafin, o lingură rasă de sare, o lingură rasă de zahăr și cinci linguri de oțet.

La final, se completează fiecare borcan cu apă rece și se pune capacul. Pentru ca ingredientele să se dizolve și să se amestece, borcanele se agită bine.

Apoi se ia o oală, pe fundul ei se așază un prosop de bucătărie și se pun la fiert borcanele în ea. Se fierb la bain-marie timp de 30 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.

După ce timpul de fierbere a expirat, se scot borcanele din oală şi se aşează pe un prosop cu capacul în jos, acoperite cu o pătură. Abia după ce s-au răcit se întorc la loc și se lasă acoperite. Se păstrează în spaţii răcoroase și întunecoase!

Castraveții bulgărești se pot consuma chiar a doua zi, însă acești castraveți sunt mai crocanți și mai gustoși după o săptămână sau două de la preparare!

Citește și: Castraveți murați buni de mâncat chiar a doua zi