03 aug. 2020 | 13:20

Cât rezistă un om la intensitatea curentului electric? Tensiunea maximă pe care corpul uman o poate suporta

Știri generale
Cât rezistă un om la intensitatea curentului electric? Tensiunea maximă pe care corpul uman o poate suporta
Cât rezistă un om la intensitatea curentului electric?

În urma utilizării dispozitivelor de măsurare a tensiunii, în mintea colectivă s-a stabilit o anumită tendință. Așa se face că am ajuns să credem că 10.000 de volți sunt mai mortali decât 100, lucru care este parțial adevărat. Totuși, nu tensiunea ucide oamenii, ci intensitatea.

Rezistența electrică a corpului uman

Au existat cazuri în care oamenii au murit la doar 42 de volți, precum și oameni care au supraviețuit după ce s-au electrocutat la 10.000 de volți, de unde concluzia simplă că nu tensiunea ucide omul, ci intensitatea. Acum probabil vă întrebați: „Dacă nu tensiunea este problema, atunci ce intensitate a curentului ne poate omorî?“. Ei bine, o intensitate de 10 miliamperi (0.01 amperi) poate oferi un șoc corpului uman, însă nu unul fatal. Pe măsură ce ne apropiem de 100 de miliamperi (0.1 amperi), începe faza contracțiilor musculare periculoase.

Este important însă să realizăm că, din cauza unei rezistențe scăzute a corpului, un curent de până la 10 miliamperi poate fi suficient pentru a ne ucide.

În general, rezistența pielii noastre este mai mare, absorbind complet, și fără a ajunge la inimă, o intensitate de 1 miliamperi. În situația în care curentul crește peste 10 miliamperi (0.01 amperi), contracțiile musculare cresc în așa măsură încât nu mai putem lua mâna de pe fir, aceasta fiind o consecință a paraliziei musculare.

Când se oprește respirația

Respirația se oprește la 75 de miliamperi, în timp ce la 100 inima începe să aibă probleme, prezentând fibrilație ventriculară și producând bătăi neregulate. În cazul în care persoana în cauză nu primește imediat ajutor, poate să moară.

Pentru a putea face o comparație, imaginați-vă că printr-un bec de 100 de wați trece o intensitate de aproximativ 900 de miliamperi (0,9 amperi).

La mai mult de 200 de miliamperi, contracțiile musculare devin atât de severe încât inima este strânsă forțat în timpul șocului, fapt ce o protejează să intre în fibrilație ventriculară, astfel, șansele persoanei de a supreaviețui sunt mai ridicate.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro