Cât oțet trebuie să adaugi la 10 litri de murături, de fapt. Secretul lui Radu Anton Roman pentru un gust perfect la iarnă

de: Ioana Bucur
27 09. 2023

Pentru gospodine, toamna este, fără doar și poate, sezonul murăturilor. Dacă vrei să te bucuri de cele mai bune rezultate, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de aur. Într-una dintre cărțile sale dedicate gastronomiei românești, Radu Anton Roman a dezvăluit cât oțet trebuie să adaugi la 10 litri de murături, de fapt.

Radu Anton Roman, sfaturi pentru cele mai bune murături

Primele zile de toamnă dau startul pregătirilor pentru lunile de iarnă. Gospodinele din toate colțurile țării încep să prepare produsele pe care le vor ține în următoarea perioadă pe rafturile din cămară: zacuscă, gem, dulceață, compot, bulion și nelipsitele murături.

Într-una dintre cărțile sale dedicate gastronomiei românești, Radu Anton Roman a dezvăluit secretul celor mai bune murături. Cheia succesului nu stă doar în alegerea ingredientelor de cea mai bună calitate, ci și în cantitățile folosite.

În paginile „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” publicată la editura Paideia din Bucureşti în 1998, Radu Anton Roman preciza că din lista ingredientelor nu pot lipsi ţelina cu frunze, usturoiul, morcovii, arpagicul, mere tari de toamnă, tulpini de mărar uscat, cimbru uscat, hrean și crenguțele de vișin.

Te-ar putea interesa și: Ce să pui pe fundul borcanelor de castraveţi muraţi. Aşa vor rămâne crocanţi şi gustoşi luni de zile

Cât oțet trebuie să adaugi la 10 litri de murături

În cazul unui borcan de 10 litri de murături, pentru a prepara zeama în care vor sta legumele, vei avea nevoie de:

  • trei litri de apă,
  • 1,5 litri de oţet de 9 grade,
  • 450 de grame de zahăr,
  • 300 de grame de miere,
  • 30 de boabe de piper,
  • șase foi de dafin,
  • 30 de grame de boabe de muştar,
  • trei ramuri de cimbru uscat,
  • trei linguri de sare.

Foto: Pixabay

După ce este pusă la fiert, zeama se lasă puțin să se răcească și apoi se toarnă în borcanul în care au fost așezate legumele. Recipientul se acoperă cu o farfurie și se înfășoară într-un prosop sau cârpe. Se lasă așa peste noapte. A doua zi, se completează cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte. Murăturile se pot mânca după 3-4 săptămâni.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat. Secretul lui Radu Anton Roman, dezvăluit. Va schimba tot

Un mare iubitor al gastronomiei românești

Radu Anton Roman a fost un mare iubitor al gastronimiei românești. A fost gazetar, scriitor, realizator TV, pasionat de vânătorie și pescuit sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri.

S-a stins din viață pe 29 august 2005, la vârsta de 57 de ani, în urma unui infarct miocardic.