Cât orez pun gospodinele din Moldova în sarmale, de fapt. Ce secret au pentru a fi mult mai gustoase

de: Corina Oprea
11 10. 2023

Cum se fac cele mai bune sarmale moldovenești. Cât orez pun gospodinele în compoziție, astfel încă preparatul să le iasă perfect. Care este secretul pentru acest fel de mâncare, pe care toată familia îl apreciază. Iată cea mai interesantă rețetă, cu care nu vei da greș.

Cât orez se pune în sarmalele moldovenești

Sarmalele moldovenești sunt un preparat extrem de bun, pe care mulți îl apreciază. Unii spun chiar că sunt mai bune decât cele din alte zone și au un gust de-a dreptul special. Este foarte important, însă, ce rețetă folosește.

Rețetele diferă, dar cea clasică s-a dovedit a fi cea mai utilă. Trebuie să folosești numai ingrediente de calitate, proaspete, iar preparatul va ieși de-a dreptul delicios.

Urmează întocmai cantitățile de mai jos și sarmalele vor ieși suculente și gustoase. Nu exagera cu prea mult orez. La un kilogram de carne, să nu fie mai mult de 100 de grame de orez, pentru că nu vei mai simți aroma cărnii.

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată amestec porc și vită;
  • 4 cepe;
  • 2 linguri ulei;
  • 100 g orez;
  • 2 verze acre medi;
  • 150 g kaizer afumat;
  • 150 ml suc de roșii;
  • 2 linguri de bulion;
  • 1 legătură de mărar;
  • 1 legătură de cimbru uscat;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • piper boabe;
  • sare.

Cum se deosebesc sarmalele moldovenești

Sarmalele moldovenești sunt mai mici și mai grase decât cele din Muntenia sau din Transilvania, ceea ce le face cu adevărat speciale. De altfel, gospodinele folosesc carne cu mai multă grăsime și fac sarmalele foarte mici, cam cât să le mănânci din prima.

Vezi și: Ce pune Cătălin Scărlătescu în oala cu sarmale. Așa vor avea o aromă aparte

Sarmalele moldovenești se pregătesc cu bucăți de carne mai grase, fie că este vorba de carne de porc sau carne de vită. Este esențial să menții un echilibru între carnea slabă și cea grasă și să fii atent la tipul de carne pe care îl adaugi în umplutură.

Dacă alegi să adaugi slănină, atunci este recomandat să folosești pulpă de porc în compoziție. Astfel, sarmalele nu vor ieși deloc grețoase, ci suculente și gustoase.

Nu se pune mai mult de o linguriță de compoziție pe foaia de varză sau viță de vie. Dacă vrei un preparat cu adevărat original, gătește în oală de lut și nu uita să îl pui și la cuptor pentru cel puțin o oră, în funcție de cât de rumene vrei sarmalele.

Cum faci cele mai bune sarmale moldovenești

În rețetele tradiționale de sarmale moldovenești, este obișnuit să adaugi 1-2 linguri de mălai în amestecul de carne și orez. Mălaiul are un dublu rol: leagă mai bine compoziția și absoarbe excesul de grăsime.

Uneori, poți întâlni și variante care includ un morcov mic dat pe răzătoare și o mână de țelină răzuită, deși aceste ingrediente sunt opționale.

Te-ar putea interesa și: Cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată? Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite îți dă un pont de aur

Dacă observi că e mult prea grasă carnea pe care o folosești, poți adăuga un ou în amestecul de carne și orez. Totuși, nu exagera cu cantitatea, deoarece adăugarea prea multor ouă va face ca sarmalele să devină tari.

Printre sarmale poți așeza slănină, coaste afumate, cârnați simpli sau afumați sau chiar rasol de vită, pentru o aromă și mai specială. În plus, pune și crenguțe mici de cimbru printre sarmale, ca acest condiment să își lase bine gustul.