Mămăliga pare ușor de făcut, dar nu este așa. Trebuie să știi proporțiile potrivite de apă și mălai pentru a ieși cremoasă. Dar mai trebuie să faci ceva înainte să-i stingi focul pentru a nu se întări. Află acest secret.
Mămăliga este relativ simplu de preparat, însă necesită atenție la detalii pentru a obține consistența și gustul dorit. Este un preparat simplu, gătit din făină de porumb, apă și sare și există numeroase rețete de preparare a acestui fel de mâncare, ce pot să difere în funcție de zona de proveniență.
Pentru a obține o mămăligă cremoasă și gustoasă, trebuie să ai grijă la proporțiile de apă și mălai pentru a obține textura dorită. Pentru a face cea mai bună mămăligă, trebuie să folosești aproximativ 200-250 de grame de mălai pentru un litru de apă. Și îi poți adăuga și un ingredient gras, cum ar fi unt (2-3 linguri) sau smântână (cam o jumătare de cană) pentru a îmbunătăți textura.
În plus, mămăliga se gătește la foc mic pentru a permite mălaiului să se hidrateze complet și să devină moale și fin.
Aceasta se servește cu brânză și smântână, cu sarmale, cu tocăniță, prăjită sau coaptă.
Mămăligă la români sau polenta la italieni și mexicani, acest preparat a cucerit de-a lungul timpului popoare din diverse colțuri ale lumii, fiind adaptat gusturilor locale. Este considerată, alături de mici şi de sarmale, un preparat tradiţional românesc.
Dicţionarul Larousse atestă existența mămăligii în Țările Române de la 1873. Potrivit definiţiei date, mămăliga era ”făina de porumb fiartă în principatele Dunării”.
Pentru că porumbul era un produs ieftin și ușor de cultivat, mămăliga a fost alimentul de bază al oamenilor săraci în timpul perioadelor de foamete din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Metoda de preparare era asemănătoare celei de astăzi, apă fiartă cu sare și mălai într-un vas de tuci.
Mămăliga are un conținut bogat de vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.