Cât i-a luat lui Nicușor Dan să rezolve în direct la TV o problemă de matematică: „O oră, o oră și ceva“

Cât i-a luat lui Nicușor Dan să rezolve în direct la TV o problemă de matematică „O oră, o oră și ceva“

Când era elev la liceu, actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a câştigat doi ani la rând medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică. În amintirea acelor vremuri, acesta a rezolvat, în direct, o problemă din 1988, după ce a fost provocat de jurnalistul Marian Georgescu. Timpul de rezolvare a problemei a fost de „o oră, o oră și un sfert“ și au fost necesare cinci pagini. Mai multe detalii, în continuare.

Nicușor Dan a rezolvat, în direct, o problema de la Olimpiada de Matematică

Nicusor Dan, fost olimpic la matematică, în prezent noul primar general al Capitalei, a arătat, în direct, la TV, cum se rezolvă o problema de matematică, după ce jurnalistul Marian Georgescu i-a lansat această provocare. Respectiva problemă a primit-o și la Olimpiada Internațională de Matematică din 1988, unde a luat aurul olimpic. Același lucru s-a întâmplat și în 1987, când a obținut punctaj maxim.

Acesta a precizat că a rezolvat și acasă „ecuația pătratică“, în aproape „o oră, o oră și un sfert“, iar pentru acest lucru a avut nevoie de cinci pagini.

După Revoluție, Nicușor Dan a plecat în Franța, unde a studiat la cea mai buna universitate din Franţa: Ecole Normale Superieure de Paris (1992-1995), după care a luat doctoratul în matematica la Universitatea Paris XIII (1998).

„Nu am suportat diferenţa culturală“

Decizia lui Nicușor Dan de a se întoarce în țară a venit ca urmare a dificultății sale de adaptare la mentalitatea occidentală.

„Nu am suportat diferenţa culturală. Mai precis, diferenţa de transcendenţă dintre cele două culturi care îmi crea o stare de iritare permanentă. O limbă transmite o mentalitate şi mentalitatea occidentală îmi transmitea, minut cu minut: suntem – şi tu eşti – ceea ce facem, şi nimic mai mult. Or eu ştiam că sunt, şi semenii mei români văd în mine, mult mai mult decât ce reuşesc să fac“, povesteşte Nicuşor Dan, într-o carte de interviuri.

Iată că roata se întoarce, iar Nicuşor Dan, candidatul la Primăria Capitalei învins de Gabriela Firea în urmă cu patru ani, a demonstrat ce înseamnă perseverența. Cu un CV impresionant la capitolul „studii“, acesta este și noul edil al Municipiului București, după ce a răzbătut în cursa de ieri, 27 septembrie.

Aceasta este o victorie importantă atât pentru el, cât și pentru alianța PNL – USR-PLUS.

„Astăzi este ziua de naștere a noului București. Am încredere că după numărarea voturilor voi fi primarul Capitalei si vă garantez că după investire vom începe construcția noului București.

Vreau să le mulțumesc bucureștenilor care au ieșit și ne-au votat azi. Vreau să le mulțumesc că s-au implicat pentru viitorul lor și că ne-au dat încredere, în ciuda campaniei murdare care s-a desfășurat împotriva noastră. PNL și USR-PLUS au ascultat dorința bucureștenilor care au spus «Scăpați-ne de PSD»“, a declarat Dan, la scurt timp după afișarea primelor rezultate ale exit poll-urilor.

Citește și: Ce scrie în diploma de studii a lui Nicușor Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI