Darul de nuntă crește de la an la an, direct proporțional cu cheltuielile pentru organizarea acestui eveniment. Obiceiul de a pune bani în plic nu este specific doar țării noastre, ci se practică și în alte locuri din Europa. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești invitat la o nuntă în Spania, de exemplu?
Organizarea unei nunți presupune multe cheltuieli, iar cei care au trecut prin asta știu cel mai bine cât costă să faci o asemenea petrecere. Meniurile pentru invitați, formația care întreține atmosfera, fotografii, închirierea locației și decorațiunile sunt doar câteva dintre costurile de luat în calcul la un eveniment precum nunta.
În funcție de loc, acestea pot avea costuri mai mari sau mai mici, chiar dacă vorbim despre aceeași țară. O nuntă în București, de exemplu, este mult mai scumpă decât una în provincie, prin urmare și darul oferit în plic diferă. Și în alte țări lucrurile stau la fel, iar Spania este un exemplu excelent. O nuntă organizată într-un oraș mare, precum Madrid, costă mai mult decât o nuntă într-un oraș mai mic.
Potrivit informațiilor din presa spaniolă, meniul pentru o nuntă în această țară pornește de la 70 de euro și poate ajunge și la 150 de euro de persoană. Astfel, în funcție de prețul meniului se stabilește și darul. Regula spune că ar trebui să lași în plic cu 30%-50% peste cât costă meniul. La un meniu de 70 de euro, suma corectă pentru dar ar fi 100 de euro, așadar 200 de euro de familie. La un meniu de 150 de euro de persoană, darul ar trebui să fie în jur de 450 de euro de familie.
Cuantumul darului nu se stabilește doar în funcție de meniu, ci și în funcție de alți factori. Cu cât ești mai apropiat de miri, cu atât va trebui să fii mai generos la dar. Nu este valabil doar pentru România, ci și pentru alte țări. Astfel, regula cu 30-50 de procente peste costul meniului se aplică pentru invitații obișnuiți de la nuntă.
Dacă mirii îți sunt colegi de serviciu, prieteni sau cunoștințe, poți pune la dar 30% peste prețul meniului. În schimb, dacă mirii fac parte din familia extinsă sau îți sunt foarte apropiați, darul ar trebui să fie mai consistent. În acest context, socrii, frații mirilor sau nașii ar trebui să pună în plic mai mult decât invitații obișnuiți de la o nuntă.