Cât de utile sunt mănușile atunci când mergem la cumpărături. Răspunsul specialiștilor

de: Emanuela Pană
15 04. 2020

Cu siguranță ai văzut oameni purtând mănuși la cumpărături, sau chiar faci parte din această categorie. Cu toții am auzit mesajele oficiale transmise de autorități cu privire la felul în care ne putem proteja de infectarea cu noul coronavirus. Ba mai mult, au fost impuse măsuri stricte de siguranță în acest sens. Dar, te-ai gândit cât este de necesar să dezinfectezi alimentele sau cât de utile sunt mănușile? Iată răspunsul experților.

Cât de utile sunt mănușile când mergem la magazin

Pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19, foarte multe țări au impus restricții de circulație în această perioadă. Cu toate acestea, oamenilor le este permis să își părăsească locuințele din motive întemeiate, sau  pentru a merge la magazine să-și cumpere alimente.

Foarte mulți dintre noi ne punem problema dacă suntem în siguranță când facem acest lucru, motiv pentru care alegem să ne echipăm cât mai bine în momentul în care plecăm la cumpărături, iar când ajungem acasă ne întrebăm cum ar trebui să procedăm în privința proviziilor.

Experții în bolile infecțioase, virologie și siguranța alimentelor vin cu un răspuns în acest sens. Aceștia ne îndeamă să fim mai atenți la oamenii din jurul nostru, decât la mâncare.

„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane“, a explicat Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.

În ceea ce privește mănușile, acestea „nu sunt magice“, atrage atenția microbiologul Donald Schaffner. Chiar dacă purtăm mănuși, în momentul în care atingem un obiect infectat, ele devin contaminate. Specialiștii ne recomandă să lăsăm deoparte mănușile, și să ne spălăm sau dezinfectăm pe mâinile înainte de a merge la magazin și în momentul în care am ajuns cu cumpărăturile acasă.

„Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși“, a adăugat Schaffner.

Sfaturi pentru cumpărături alimentare în siguranță

Vezi cum poți să-ți faci cumpărăturile în siguranță

  1. Evitați locurile aglomerate și faceți repede cumpărăturile. Potrivit microbiologului Donald Schaffner este de preferat să ne orientăm către magazinele care limitează numărul persoanelor la intrare, chiar dacă statul la coadă poate dura mai mult. Totuși, acest lucru facilitează distanțarea socială. „Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare“, recomandă expertul.
  2. Purtați mască. Deoarece oamenii pot transmite virusul chiar înainte de a avea simptome, și pentru că nu avem certitudinea că nu suntem infectați chiar noi, specialiștii ne recomandă să purtăm măşti în public.
  3. Mergeți singuri la magazin. Pentru a micșora riscul de a infecta și alți membri ai familiei, dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecţioase a Universităţii de Medicină Vanderbilt, ne recomandă să mergem singuri la cumpărături. „Dacă sunt trei persoane care locuiesc împreună și toate cele trei persoane merg la magazin, chiar dacă toate cele trei persoane au un risc scăzut de a se infecta la nivel individual, ca grup, și-au triplat riscul“, explică Aronoff.
  4. Dezinfectași mâinile și mânerul căruciorului. Înainte de a face cumpărăturile, dezinfectați-vă mâinile și mânerul căruciorului sau al coșului de cumpărături. Câtă vreme sunteți în magazin, evitați contactul cu ochii, nasul sau gura.
  5. Nu vă apropiați prea tare de casier și plătiți cu cardul. Din cauza faptului că interacționează cu un număr foarte mare de persoane pe zi, lucrătorii comerciali sunt expuşi la cel mai mare risc. Așadar, asigurați-vă că păstrați o distanță de cca. 2 metri de ei și evitați pe cât posibil plata cu bani cash, deoarece bancnotele pot găzdui o diversitate de microorganisme.
  6. Nu este necesar să dezinfectăm cumpărăturile. Majoritatea experților este de părere că nu este cu adevărat necesar să spălăm sau să dezinfectăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Probabilitatea de a ne infecta la contactul cu o suprafață contaminată nu este 0, dar este totuși foarte mică.
  7. Puneți în apă rece produsele proaspete. Un alt sfat din partea specialiștilor este să scufundăm în apă rece produsele proaspete și să nu neglijăm consumul de fructe şi legume, deoarece nu există nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu SARS-CoV-2.