Cartofii sunt o excelentă sursă de potasiu, magneziu și vitamina B6, și întotdeauna sunt disponibili în comparație cu alte legume. Desigur, dacă îi prăjești, toate aceste beneficii vor dispărea în mulțimea de calorii și grăsimi. Dar cât de sănătoși sunt cartofii congelați pe care îi pui la air fryer sau la cuptor? Aceștia nu sunt în prăjiți în baie de ulei, însă te-ai uitat vreodată pe ambalaj să vezi ce conțin?
Mitul conform căruia cartofii sunt de evitat nu este adevărat. Ca orice alt aliment, ar trebui să ne gândim mai degrabă la felul în care îl consumăm și cantitatea, mai mult decât la produs în sine.
Cartofii sunt o garnitură excelentă dacă îi fierbi, îi pui la cuptor sau îi „prăjești” la air fryer. Totul este despre felul în care tratezi termic cartoful.
Vezi și: Diferențele dintre jicama și cartofi. Când se plantează înlocuitorii tuberculului
Această legume este foarte sățioasă și foarte consumată în perioada postului. Nutriționistul Mihaela Bilic spune că această legumă nu dă aciditate și este una „prietenoasă”.
„La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C.
Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.
Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile.
Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.
În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, spune nutriționistul.
Așadar, cea mai importantă parte este felul în care gătești cartofii. Dacă 100 de grame de cartof fiert are în jur de 70-80 calorii, aceeași sută de grame gătită în ulei va avea aproape 300-450 de calorii.
Cât despre cartofii congelați, nutriționistul spune că nu este vorba despre o pastă care este formată apoi în bețe de cartofi, ci cartofi naturali, curățați și congelați. Evident, trebuie să te uiți pe ambalaj și să te asiguri că aceștia conțin doar cartofi și eventual puțin ulei.
Partea pe care o vezi deasupra cartofilor congelați, acea glazură, este doar amidon care se cristalizează.
Unele produse conțin și uleiuri, așa că atunci când îi gătești în cuptor sau air fryer, nu mai e nevoie să adaugi ulei.
Citește și: De ce se rupe prima floare la ardei. Grădinarii experţi procedează mereu aşa
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată.
Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant.
Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a precizat Mihaela Bilic la ProTv.