08 mai 2024 | 17:07

Cât de repede crește tuia și care este cel mai bun soi pentru gardul viu. Secrete de la grădinarii de top

Utile
Cât de repede crește tuia și care este cel mai bun soi pentru gardul viu. Secrete de la grădinarii de top

Tuia este un tip de conifer oriental care face parte din familia chiparosului. Dacă vrei să o plantezi în grădina ta, trebuie să știi totul despre caracteristicile sale, cum să o îngrijești, cât de repede crește tuia după plantare, care este cel mai bun sol pentru ea și câte tipuri există.

Această plantă este originară din regiunile temperate ale emisferei nordice, cu două specii din America de Nord și trei din Asia. Este, de asemenea, o plantă perenă, adică rămâne verde pe tot parcursul anului.

Cât de repede crește tuia după plantare. Câți centimetri crește pe an?

Se dezvoltă destul de repede, între 50 și 75 de centimetri pe an (în cele mai bune condiții). La vârsta adultă, în mulți ani poate ajunge la peste 20 de metri. În ceea ce privește scoarța sa, aceasta are o textură fibroasă, iar culoarea sa este brun-roșiatică. În ceea ce privește ramurile sale, acestea sunt plate, cu ramuri laterale într-un singur plan.

Principala utilizare a arborelui tuia este ca una ornamentală, deoarece rădăcinile lor se întind în profunzime, pot fi folosite ca gard viu.

Cum se îngrijește tuia?

În cazul în care decizi să plantezi tuia în grădina ta, trebuie să știi că există o serie de îngrijiri de bază pentru ca această să crească frumoasă și sănătoasă.

În primul rând, trebuie să știi că pot rezista la temperaturi extreme, de la temperaturi de îngheț de -18 ⁰C la valuri de căldură de 40 ⁰C. Cu toate acestea, nu le place să trăiască în zone mlăștinoase sau înecate în apă.

De asemenea, trebuie să trăiască în aer liber și cu cât primește mai mult soare, cu atât mai bine. În ceea ce privește solul, tuiei îi plac solurile calcaroase și argiloase, care au un pH ușor acid și se drenează bine. În plus, puțin nisip silicios este excelent pentru oxigenarea rădăcinilor.

Tuia nu trebuie udată prea des. O dată pe săptămână iarna și o dată la trei sau patru zile vara. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că solul nu este excesiv de umed, altfel rădăcinile ar putea putrezi.

Un alt punct cheie pentru îngrijirea tuiei este fertilizarea, care în acest caz este foarte simplă. Pur și simplu îi dați îngrășământ atunci când este plantată și apoi o dată pe an. Ideal este să folosiți un îngrășământ specific pentru conifere.

În cele din urmă, în ceea ce privește dăunătorii și bolile, cei mai comuni dăunători și boli care pot afecta tuia sunt buruienile, gândacii făinoși și păianjenii. Ca și în cazul majorității plantelor, cea mai eficientă modalitate de a le preveni este folosirea unui fungicid.

De ce se usucă tuia, principalele cauze

Există multe cauze care pot provoca această problemă la plante, de la dăunători până la mici erori în îngrijirea și condițiile de mediu ale plantei.
Vârfurile frunzelor încep să devină maronii atunci când există pierderi de apă, iar apa nu este refăcută în mod adecvat în ritmul necesar.

Tunderea incorectă sau excesivă

Coniferele, tăiate până la lemn și fără lăstari verzi, nu vor mai încolți și se vor forma găuri. Teiul este singura excepție: chiar și după o tăiere puternică, va încolți din nou, chiar și din lemnul vechi.

Tăierea plantelor în condiții de soare puternic provoacă, de asemenea, daune. De îndată ce lăstarii mai lungi, care de obicei oferă umbră, sunt tăiați, ramurile interioare sunt expuse la soare și se ard. Frunzele devin brune și adesea formează goluri, deși acestea se pot închide din nou după o vreme.

Locație nefavorabilă

Gardurile vii care primesc prea multă sau prea puțină lumină solară dezvoltă pete maronii. Acest lucru se întâmplă atunci când un gard viu crește într-un loc umbros. Fertilizarea excesivă a solului va afecta, de asemenea, plantele.

Uscarea și bolile fungice

În special în cazul gardurilor vii tinere, plantele individuale se pot usca în timpul verii și pot crea goluri. Riscul este mai mare în primul an în cazul gardurilor vii cu rădăcini goale, deoarece acestea nu au format încă un ghem protector. În acest caz, ar trebui să înlocuiți planta afectată cu una nouă.

Plantele pot fi infectate cu o ciupercă de sol (phytophthora cinnamomi) și se pot usca complet. Deoarece sporii ciupercii supraviețuiesc în sol pentru o perioadă lungă de timp, ar trebui să îndepărtați bine solul înainte de replantare și să îl înlocuiți cu unul nou.

Care este cel mai bun soi de tuia pentru gardul viu?

Tuia Smaragd va fi cea mai bună specie de tuia pe care o vei putea planta în gardul viu. Se întreţine uşor, nu va avea probleme cu dăunătorii, arată bine şi e foarte rezistentă. Se remarcă prin frunzișul său verde strălucitor și forma sa conică , oferind un aspect elegant și ordonat. Această specie adaugă un farmec deosebit peisajului și poate servi drept element decorativ în grădini sau peisaje peisagistice.

Tuia Smaragd este o plantă relativ ușor de întreținut. Ea tolerează tăierile și modelările frecvente, astfel că dimensiunea și forma gardului viu pot fi modelate ușor. De asemenea, necesită un sol bine drenat și o expunere la soare parțială sau plină, iar odată ce este stabilizată, necesită puțină îngrijire suplimentară.

Tuia Smaragd este rezistentă la secetă și la poluare, ceea ce o face potrivită pentru o varietate de medii. De asemenea, poate rezista la temperaturi extreme și la condiții de sol diferite, ceea ce o face o opțiune versatilă pentru diverse tipuri de peisaje și climă.

Parteneri
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Redactia.ro
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Click.ro
NUNTA ANULUI în România are loc pe 8 iunie! Vedeta a invitat 400 de persoane: „Se sparge ghinionul”
Vocea.biz
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de polițiști
Digi24
Kate Middleton, prima apariție publică după ce a anunțat că are cancer. Prințesa face chimioterapie
Unica.ro
Robert Moscalu, cu ochii în lacrimi după eliminarea de la Survivor All Stars. Mesaj pentru fanii săi
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Florin Prunea, din nou pe terenul de fotbal, după 18 ani. Eveniment istoric pe Arena Națională! / VIDEO
Spynews
Îți CONFISCĂ mașina pe loc. Românii ce au INTERZIS să intre sau să iasă din țară
Capital.ro
Horoscop vara 2024: Fecioarele dau lovitura în carieră. Vărsătorii cunosc persoane interesante
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Mediaflux
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Roxana s-a afișat pentru prima dată cu burtica de gravidă în ziua în care fostul primar a fost eliberat / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
De ce a lipsit Ramona Olaru de la Super Neatza. Diana Munteanu a fost cea care a prezentat rubrica meteo
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro