Cât de periculos e să gătești cu apă fierbinte de la robinet. Greșeala majoră pe care o fac mulți români

de: Andreea Vînătoru
11 03. 2024
Cat de periculos e sa gatesti cu apa fierbinte de la robinet. Greseala majora pe care o fac multi romani

Multe gospodine aleg să folosească apa fierbinte de la robinet la prepararea mâncărurilor, însă specialiștii trag un semnal de alarmă. Se știe că apa de la robinet este considerată improprie pentru consum, din cauza conținutului de clor. Însă lucrurile nu stau mai bine nici în cazul apei fierbinți de la robinet!

Cât de periculos e să gătești cu apă fierbinte de la robinet

Cu toții știm că, prin fierbere, apa se purifică, fiind eliminate substanțele nocive pentru organismul nostru, însă experții țin să ne contrazică. Apa fiartă de la robinet nu este chiar cea mai bună pentru prepararea mâncării. Dacă gătiți cu apă de la robinet, ar trebui să încetați să mai faceți acest lucru.

Deși este fiartă, substanțele ‘nedorite’ din apa de la robinet ajung în mâncarea preparată. Spre exemplu, țevile prin care curge apa de la robinet sunt foarte vechi, așa că pot să aibă până la 50% plumb, un metal toxic pentru organism. 

Poate conține plumb

Până ajunge să fie  consumată, apa trece prin conducte, unele dintre ele vechi de zeci de ani, găurite și ruginite. Astfel, calitatea apei poate suferi modificări mari, amestecându-se cu impurități, noroi, pesticide și alte substanțe ce pot pătrunde pe țevi. Cred că ați observat că, uneori, apa care curge la robinet are culoarea cafelei sau un miros ciudat.

Vezi și: Cum scoţi particulele de plastic din apa îmbuteliată. Varianta simplă şi rapidă

Specialiștii în apă potabilă susțin că este periculos să consumați apă fierbinte de la robinet. Țevile care datează din anii 1980 pot avea până la 8% plumb, iar țevile din anii 1950 pot conține până la 50% plumb.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

„Nu folosiți niciodată apă de la robinetul de apă caldă pentru a bea, a găti sau pentru a face formulă la sugari. Nu gătiți și nu beți apă fierbinte de la robinet”, a explicat Jasen Kunz de la Echipa de epidemiologie pentru apă.

Materialele periculoase, și anume plumbul, pot fi serios dăunătoare, în special pentru copii. CDC enumeră leziunile creierului și ale sistemului nervos, încetinirea creșterii și dezvoltării, problemele de învățare și comportament, precum și problemele de auz și vorbire ca rezultate ale expunerii la plumb.

„Germenilor le place în special să trăiască și să crească în apă atunci când aceasta stagnează, adică nu curge, sau când nu este tratată cu suficiente substanțe chimice de tratare a apei, cum ar fi clorul”, a confirmat Kunz, scrie thespruceeats.com. 

Așadar, dacă vreți să folosiți apă fierbinte de la robinet pentru a găti, recomandarea specialiștilor din domeniu este să instalați un purificator, pentru filtrarea acesteia. Acesta îmbunătățește semnificativ calitatea apei, iar în acest mod te protejează pe tine și toată familia de probleme de sănătate ce pot fi cauzate de substanțele nocive ajunse în organism.

Vezi și: Cât de periculoasă este apa îmbuteliată, de fapt. Detaliul pe care toți oamenii îl ignoră