13 oct. 2023 | 23:34

Cât de periculoase sunt ‘deșeurile invizibile’, de fapt. Foarte mulți le ignoră, fără să își dea seama cât rău fac

Diverse
Cât de periculoase sunt ‘deșeurile invizibile’, de fapt. Foarte mulți le ignoră, fără să își dea seama cât rău fac
Cât de periculoase sunt ‘deșeurile invizibile’, de fapt. Foarte mulți le ignoră, fără să își dea seama cât rău fac

Ecologiștii trag un semnal de alarmă. Specialiștii au dezvăluit cât de periculoase sunt ‘deșeurile invizibile’, de fapt. Cât de vinovați suntem de poluare și nici măcar nu ne dăm seama de faptele noastre. Foarte mulți ignoră aceste deșeuri, fără să realizeze cât de mult rău fac.

Ecologiștii atrag atenția asupra deșeurilor invizibile

Anual, se estimează că peste 7,3 miliarde de jucării electronice invizibile sunt abandonate fără a fi luate în considerare pentru reciclare, în timp ce deșeurile rezultate din dispozitivele electronice de tip țigară cântăresc de șase ori mai mult decât celebrul Turn Eiffel.

Cuantificat în cabluri, cele 950 de milioane de exemplare aruncate numai anul trecut ar fi suficiente pentru a înconjura planeta de 107 ori.

Aceste cifre alarmante au fost dezvăluite într-un studiu publicat de UNITAR, coincizând cu Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice, sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie.

Această problemă ascunsă poate părea neînsemnată, dar are un impact semnificativ asupra mediului și a resurselor noastre. Adesea, aceste obiecte conțin materiale toxice sau substanțe periculoase, care pot polua solul și apa atunci când sunt eliminate în mod necorespunzător.

Care sunt deșeurile invizibile

Anual, peste 9 miliarde de kilograme de deșeuri electronice invizibile ajung să fie aruncate la groapa de gunoi. Această cifră enormă include o gamă diversă de obiecte, precum jucării electronice, periuțe de dinți electrice, țigări electronice, aparate de ras, căști, gadgeturi inteligente pentru casă, stick-uri USB și cabluri.

Află și: București, orașul în care cetățenii se sufocă zilnic. De câte ori a fost depășit nivelul admis de poluare

Cu toate acestea, nu sunt recunoscute de majoritatea consumatorilor ca făcând parte din categoria deșeurilor electronice. Aceste obiecte aparent neimportante, adunate la un loc, reprezintă o proporție semnificativă – a șasea parte – din totalul deșeurilor electronice generate.

„Ziua Internațională a deșeurilor electronice este o ocazie de a vorbi despre o problemă reală și îngrijorătoare. Dar acest lucru ar trebui să ne preocupe și în restul celor 364 de zile din an. Oamenii trebuie să înțeleagă că de ei depinde cum le va fi mâine și copiilor lor poimâine și să facă gesturi simple.

Cum ar fi acela de a se informa, de a-și pune întrebări, de a conștientiza că există deșeuri electronice invizibile și de a le preda spre reciclare”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Environ.

Potrivit reprezentanților Environ, aproximativ 90% din componentele unui telefon mobil pot fi reutilizate. Cu toate acestea, se constată cu îngrijorare că mulți oameni aleg să păstreze telefoanele lor vechi acasă, chiar dacă nu le mai folosesc.

Ce este chiar mai alarmant este faptul că le aruncă, fără să țină cont de pericolul pe care aceste componente îl reprezintă pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană.

Ce boli provoacă poluarea

Poluarea mediului reprezintă o problemă globală ce afectează nu doar starea planetei, ci și sănătatea umană. Poluanții prezenți în aer, apă, sol și mediu au fost identificați ca factori majori în declanșarea sau agravarea unor boli.

Citește și: Cât cântăresc deșeurile de electronice din 2021. Au depășit și marele Zid Chinezesc

Aerul poluat conține particule fine și substanțe chimice nocive, care pot declanșa sau agrava simptomele astmului. Mai mult, expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici poate contribui la inflamarea bronhiilor, ducând la bronșită cronică.

Apa contaminată cu bacterii sau paraziți poate cauza infecții severe ale tractului digestiv. Contaminarea apei cu metale grele, cum ar fi plumbul sau mercurul, poate provoca intoxicații grave și leziuni ale organelor interne.

Substanțele chimice din apa contaminată pot crește riscul de dezvoltare a cancerului la vezica urinară, rinichi și alte organe. Solul contaminat poate conține pesticide sau substanțe chimice care ajung în culturile agricole și, ulterior, în alimente.

Poluarea solului cu metale grele, cum ar fi cadmiul sau plumbul, poate face produsele agricole nesigure pentru consum. Contactul direct cu solul contaminat poate provoca iritații ale pielii și reacții alergice.

Parteneri
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Redactia.ro
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată
Click.ro
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal aruncat de pe un pod i-a trecut prin parbriz
Digi24
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din ce în ce mai mulți Putini în lume”
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
EVZ.ro
Adevărul despre Andreea Liptak, după 12 ani! De ce a plecat din televiziune! A fost sau nu dată afară!
Spynews
Anunț pentru proprietarii de apartamente cu 2 camere. Decizia cu care nimeni nu e de acord
Capital.ro
Motivul pentru care este bine să mănânci usturoi înainte de culcare | Cercetările arată beneficii multiple pentru sănătate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Noi taxe și impozite pentru români. Ce biruri pregătește Guvernul
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cine este Nemo, artistul elvețian care a câștigat Eurovision 2024. A spart trofeul pe scenă la câteva secunde după ce l-a primit / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro