Cât de multă sare trebuie să pui în mămăligă. Secretul care te ajută enorm
Mămăliga este un preparat nelipsit din gastronomia românească. Ea se consumă ca și garnitură pentru foarte multe mâncăruri. Este un preparat simplu și rapid, însă are și el secretul lui pentru a ieși perfect. Spre exemplu, ar trebui să știi câtă sare să pui în mămăligă.
Cât de multă sare trebuie să pui în mămăligă
Mămăliga este un preparat rapid, ușor și sățios. Are puține ingrediente, însă sarea nu trebuie să lipsească. Apoi, mălaiul trebuie să fie fiert bine, iar la final, preparatul trebuie să aibă un aspect plăcut și consistent.
Ingrediente pentru mămăligă:
- 500 mililitri de apă
- 180 grame de făină de mălai
- 1 linguriță de sare (pentru 500 ml apa)
Mod de preparare pentru mămăligă
Astfel, după cum spune și rețeta, trebuie să pui o linguriță de sare la 500 de ml de apă. Însă cantitatea de sare mai depinde și de cantitatea vasului în care prepari mămăliga. Cel mai potrivit este să prepari mămăliga în tuci. Astfel, ea nu se va lipi, iar rezultatul va fi cel așteptat. Pentru ca mămăliga să iasă perfect, mai ai de respectat și alți pași:
În primul rând, mălaiul se fierbe în apă, într-o proporție de 1:4. Pentru cei care preferă mămăliga mai moale, proporția este: 1:2. Atunci când alegi să faci mămăliga cu o cană de mălai, se recomandă să pui 3-4 căni de apă, fiind mai simplu de reținut metoda.
Sfaturi pentru o mămăligă mai cremoasă
Pune 500 mililitri de apă la fiert, într-un ceaun sau o oală, la foc mare. Atunci când apa ajunge la punctul de fierbere, poți începe să adaugi mălaiul în ploaie și să amesteci constant, pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce termini de adăugat mălaiul, focul se dă la minimum, iar conținutul se lasă la fiert. Se amestecă apoi în mod constant cu o lingură de lemn, pentru a nu se mai lipi. Atunci când marginile mămăligii au încep să se adune spre centru, se oprește focul. Următorul pas este acela de a răsturna mămăliga pe o farfurie întinsă sau pe un fund de lemn, așa cum făcea bunicile pe vremuri.
Însă pentru un altfel de gust trebuie să știi că mămăliga nu se face doar cu apă. Apa se poate înlocui cu zer, lapte sau chiar cu smântână. Pentru ca preparatul tău să iasă mai cremos, poți adăuga în timpul fierberii și o jumătate de cană cu lapte.
Mămăliga este un preparat cunoscut și în restul lumii după denumirea „polenta”.