Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt. Mihaela Bilic dă un sfat vital
Nu are rost să ne mințim: tuturor ne place ciocolata, mai mult sau mai puțin. Consumul său nu dăunează, dacă dozele și compoziția sunt potrivite. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a transmis un sfat vital tuturor românilor. Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt? Așa, nu-ți vei pune sănătatea în pericol.
Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt
Tuturor ne place să consumăm ciocolată ca desert, cel puțin ocazional. Și nu este un lucru rău, dimpotrivă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit că ciocolata este singura sursă de polifenoli recunoscută de Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA). Cu siguranță, ai auzit și tu despre ei!
Polifenolii reprezintă un grup de compuși despre care specialiștii spun că prezintă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. În parte, fiindcă au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Cercetările arată că un consum regulat de polifenoli poate stimula sănătatea inimii, precum și a creierului.
Cum putem furniza polifenoli organismului? Acești compuși nu se pot administra sub formă de suplimente, ci trebuie consumați din alimente, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic. Ceaiul verde, ceaiul negru, curcuma, vinul roșu, ceapa, caperele, varza și fructele de pădure sunt doar câteva dintre produsele ce prezintă în compoziția lor polifenoli.
În general, nu există niciun fel de recomandare privind dozajul, cu o singură excepție: flavonoizii din bobul de cacao.
Cât de multă ciocolată ai voie să consumi, de fapt
„Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10 g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui”, a transmis Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist a explicat că acea cantitate de 10 grame echivalează cu un pătrățel de ciocolată. Nu numai că specialiștii au autorizat un astfel de consum, ci l-au și recomandat pentru o dietă sănătoasă. Bineînțeles, cu două condiții: ciocolata trebuie să fie neagră, iar gramajul trebuie întotdeauna respectat.
În general, ciocolata neagră conține cel puțin 60% cacao. Acest ingredient este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului, printre care se numără și eliberarea de endorfine și serotonină. Cele din urmă combat nivelul de stres, astfel încât consumul de 10 grame de ciocolată neagră poate stimula o stare de spirit bună.
Chiar dacă este sănătoasă, nu este bine să consumăm ciocolată neagră în cantități mai mari decât cele recomandate de specialiști. Potrivit analizelor realizate de cercetători, 40 de grame de ciocolată neagră pot să echivaleze cu o ceașcă de cafea tare, conducând la creșterea tensiunii arteriale.