03 aug. 2020 | 18:35

Cât de mult va scădea leul până în decembrie 2020. Anunțul specialiștilor

News
Cât de mult va scădea leul până în decembrie 2020. Anunțul specialiștilor
Specialiștii spun cât va scădea leul până în decembrie 2020

Mulți români se întreabă cât de mult va scădea leul până în decembrie 2020. Chiar dacă moneda națională s-a apreciat în ultimele două săptămâni, de la 4,8428 lei pentru un euro, în data de 17 iulie la un nivel de 4,8316 pentru un euro în data de 31 iulie, specialiștii spun că minunea nu va dura mult.

Specialiștii știu cât va scădea leul până în decembrie 2020

Leul s-a apreciat în ultimele două săptămâni pe fondul injecției de lichidități în sistemele bancare din Uniunea Europeană, cum a făcut și Banca Națională a României, care a ajutat leul să se aprecieze cu 0,2%. Bancherii văd cursul leu-euro la sfârșitul anului diferit: între 4,85 lei și 5 lei pentru un euro. În balanță intră și dobânda cheie unde previziunile sunt de asemenea diferite: de la menținerea dobânzii actuale la 1,75% până la reducerea ei la 1%.

Specialiștii ING Bank spun că cel mai probabil BNR va sacrifica dobânda-cheie și va păstra nivelul actual de 1,75%. În raportul ING Bank este prevăzut pentru sfârșitul anului un curs de 4,87 de lei pentru un euro, deci nu mult depreciat față de nivelul actual.

Specialiștii spun cât va scădea leul până în decembrie 2020

Specialiștii spun cât va scădea leul până în decembrie 2020

Cel mai pesimist scenariu spune că moneda euro va costa 5 lei

La polul opus, analiștii financiari ai Unciredit Bank susțin în rapoartele lor că banca centrală și-ar permite chiar o reducere de până la 1% a dobânzii de politică monetară, „pentru a evita greutatea rambursării ratele suspendate anul acesta ca efect al epidemiei de coronavirus”, susține Dan Bucșa, economist șef al UnicreditBank pentru zona Europei Centrale și de Est.

Cel mai mare curs la final de an este cel estimat de specialiștii Raiffeisen Bank , care se așteaptă la 5 lei pentru un euro, chiar dacă dobânda cheie va rămâne la 1,75%.

Ceva mai conservatori, bancherii de la BRD văd o dobândă de politică monetară de 1,2-1,5% la finele anului, în continuare mai mare decât în alte ţări din regiune, dar care permite spaţiu de manevră. Totodată, BRD Groupe Societe Generale aşteptă o depreciere uşor sub inflaţie în acest an, la 4,87-4,88 lei pentru un euro la finele anului.

Economiștii BCR prevăd în raportul lor o paritate a leului față de euro de 4,90 până la sfârșitul anului, puțin peste prognoza anterioară de 4,87. Cursul valutar mediu văzut de analiștii macro ai Băncii Transilvania pentru perioada 2020 – 2021 este de 4,8 lei, ceea ce include perioade de depreciere, dar și de apreciere a leului, și o medie a dobânzii pentru cei doi ani, de 1,8%.

Parteneri
De ce s-ar fi despărțit Monica Bîrlădeanu și Bobby Păunescu. Totul a ieșit la iveală acum
Redactia.ro
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Primele imagini de la evenimentul în care Michael Schumacher a apărut public, după accidentul din 2013 / Foto
Unica.ro
Christopher Nolan pregătește un nou film. Un mare actor va avea rolul principal
EVZ.ro
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Spynews
Nunțile vor fi interzise după ora 1! Se dă interzis: Să fie ora la care se închide orice eveniment
Capital.ro
WOW! Fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, tot o frumusețe rară. Cine este și cum arată doctorița cu care soțul Monicăi Bîrlădeanu are doi copii. „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Avantaje
CIOLACU DEMISIONEAZĂ! PREMIERUL ROMÂNIEI A ANUNȚAT: CATEGORIC!
Mediaflux
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ispita Maria Tebieș, o ispită și în relația dintre Jador și Oana Ciocan. Ce a declarat bruneta de la Insula Iubirii sezonul 8
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro