Cât de eficientă este, de fapt, vaccinarea anti-covid. Valeriu Gheorghiță a prezentat raportul oficial

Cât de eficientă este, de fapt, vaccinarea anti-covid. Valeriu Gheorghiță a prezentat raportul oficial
Cât de eficientă este, de fapt, vaccinarea anti-covid.

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-Sars-Cov2, și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al CNCAV, au avut azi o conferință de presă, prezentând un studiu al efecienței vaccinului anti-Covid.

Cât de eficientă este, de fapt, vaccinarea anti-covid

Potrivit datelor prezentate de Valeriu Gheorghiță, vaccinarea cu schema completă, adică ambele doze, la vaccinurile care necesită și rapel, scade de zece ori riscul infectării cu coronavirus, de 12 ori riscul de spitalizare şi internare la ATI şi de 14 ori riscul de deces în urma infectării cu noul coronavirus.

„Unul dintre obiectivele importante este acela al eficientei, iar acum suntem pregatiti sa oferim date privind eficienta. Vom prezenta date referitoare la valul 3, de la inceputul lui februartie, pana la sfarsitul lunii mai.

Foarte probabil in următoarea perioada va creste numarul infectarilor cu varianta Delta. Vaccinarea este foarte simpla, venim cu echipe mobile in mediul rural, se vaccineaza la medicul de familie, cred ca datele prezentate sunt concludente, ramane doar sa ne vaccinam in numar cat mai mare.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a prezentat și raportul de eficacitate a vaccinări pentru perioada februarie-mai 2021

 • Datele de eficacitate prezentate:
 • Eficiența împotriva infectării:
 • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 90,2%
 •  vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 83,9%
 • vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 16,3%
 • Eficiența împotriva internării:
 •  vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,8
 • vaccinați 1-14 zile de la doza 2 – 85,4
 • vaccinați primele 14 zile de la doza 1 până la doza 2 – 67%
 •  Eficiența împotriva internării în ATI:
 • vaccinați peste 14 zile de la doza 2 – 92,1%
 • vaccinați primele 1-14 zile de la doza 2 – 80,5%

”Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19”

Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că riscul de deces scade de 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă.

“Eficienţa schemei complete de vaccinare la peste 14 zile pentru prevenirea deceselor este de peste 93% ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele care au fost vaccinate cu schema completă”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță e a conchis spunând că vaccinurile dau rezultate pozitive indiferent de forma de gravitate a bolii.

“Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19, scade de 12 ori riscul de spitalizare şi de internare în secţia de terapie intensivă şi reduce de 10 ori riscul de infecţie cu Sars- COV-2, asta însemnând teste pozitive ceea ce înseamnă indiferent de forma de gravitate a bolii”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI