Cel mai nou vaccin anti-covid, produsul celor de la AstraZeneca, a primit deja evaluarea în privința eficacității. Nemții sunt primii beneficiari care au decis să vorbească despre rezultatele date de vaccinul realizat de britanici.
Guvernul german a contestat rapoartele referitoare la o rată de eficacitate mai mică decât se aștepta pentru vaccinul AstraZeneca pentru persoanele în vârstă. Oficialii au reiterat în același timp îngrijorările cu privire la raportarea datelor gigantului farmaceutic britanic-suedez.
Datele contestate apar într-un articol din cotidianul de afaceri german Handelsblatt. Materialul raporta că oficialii germani se așteptau ca evaluarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) să arate că vaccinul AstraZeneca va fi eficient doar cu 8% în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Conform publicației, unul din oficialii germani a catalogat vaccinul AstraZeneca drept un „retrograd pentru strategia de vaccinare a Berlinului”.
AstraZeneca a respins instantaneu rapoartele luni seara, spunând că cifra de 8% este „complet incorectă”. Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a descris marți dimineață raportul drept „speculații” și a refuzat să comenteze. În acest moment analiza EMA a datelor procesului AstraZeneca este în curs de desfășurare. Rezultatele oficiale, preliminare, se așteaptă spre finele acestei luni.
Deși toată presa germană a preluat declarația inițială a ministrul Spahn, oficialul a revenit cu o nouă declarație prin care încerca să dreagă erorile. Ministrul Spahn declara marți seara:
”Raportul a amestecat rata de eficacitate pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu numărul persoanelor în vârstă implicate în studiile AstraZeneca. La prima vedere se pare că două lucruri au fost amestecate în rapoarte.
Aproximativ 8% dintre participanții la studiile de eficacitate AstraZeneca au avut vârste cuprinse între 56 și 69 de ani, doar 3 până la 4% aveau peste 70 de ani. Acest lucru nu are ca rezultat o eficacitate de doar 8% în rândul persoanelor în vârstă.”, spunea marți Spahn.
Comisia europeană acuză AstraZeneca că nu a dat o explicație satisfăcătoare până acum. Explicația cerută era pentru o deficiență imensă a dozelor promise statelor membre. Acest lucru a dus la speculații că articolul publicat de Handelsblatt ar fi făcut parte dintr-o strategie de represalii împotriva britanicilor.
Guvernul german și-a exprimat îngrijorarea cu privire la raportarea datelor AstraZeneca. Într-o declarație, un oficial german a declarat, pentru Handelsblatt, că există îngrijorări continue. Îngrijorările sunt cu privire la eficacitatea scăzută a vaccinului AstraZeneca.
”Se știe încă din toamnă că în studiile furnizate de AstraZeneca au fost incluși mai puțini seniori decât studiile altor producători. Conform informațiilor, există îndoielile guvernului cu privire la eficacitatea vaccinului britanic. Este vorba de eficacitatea în rândul grupurilor de risc pentru vârstnici nu au fost risipite.
Este imposibilă o confuzie a numărului. Pe baza datelor puse la dispoziția noastră până în prezent, eficacitatea în rândul persoanelor peste 60 de ani se situează sub 10%. ”, a declarat pentru Handelsblatt un oficial de rang înalt din cadrul ministerului sănătății.
Oamenii de știință au mai ridicat anterior întrebări cu privire la valoarea reprezentativă a proiectului de studii al celor de la AstraZeneca, dar nu au primit niciun răspuns oficial din partea companiei.