Cât costă viza de muncă în Marea Britanie în 2021. Muncitorii români bagă mâna adânc în buzunar

Cât costă viza de muncă în Marea Britanie în 2021. Muncitorii români bagă mâna adânc în buzunar
Se schimbă regulile pentru români în Marea Britanie

La finele lui 2020, conform planului semnat de cele două părți, s-a încheiat Brexit-ul. Cu alte cuvinte de la 1 ianuarie 2021 Marea Britanie este definitv ieșită din UE și din spațiul comunitar. Efectele Brexit-ului se resimt deja la granițele Angliei cu statele membre UE. Efectele sunt și de partea cealaltă a baricadei, pentru cei care vor să munceacă în Marea Britanei, inclusiv pentru români.

Se schimbă regulile pentru români în Marea Britanie

Ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar european are deja efecte la granițele sale. Începând cu 1 ianuarie, intrând în vigoare noul statut, Marea Britanie impune noi reguli. Cele mai importante modificări, în ceea ce privesc cetățenii străini, implicit românii, se regăsesc în condițiile de muncă din Marea Britanie. Noile reguli vor impune o viză de muncă iar costul acesteia nu este unul foarte ieftin.

Românii care vor dori să muncească în Marea Britanie vor trebui să scoată din buzunar pentru viza sezonieră de muncă, aproximativ 244 de lire sterline, asta însemnând, la cursul de schimb, aproximativ 1,328.60 de lei.

”Cetăţenii români care caută muncă sezonieră în Marea Britanie vor fi bineveniţi în 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat iniţial în 2019, a fost extins şi prelungit pentru un an.

A fost extins suplimentar pentru cei care doresc să vină să lucreze la fermele din UK pentru o perioadă de până la şase luni”, spune mesajul publicat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice britanice la București.

Viza sezonieră de muncă va putea fi solicitată de români, conform datelor, cu cel puțin trei luni înainte de sosirea pe teritoriul Marii Britanii, iar plata de 244 de lire se face tot atunci.

Reguli noi de muncă impuse de Brexit

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a încheiat la 31 decembrie 2020 și la 1 ianuarie 2021.

Din acest moment Marea Britanie a implementat un sistem de imigrație bazat pe puncte, care prioritizează abilitățile și talentul față de locul din care vine o persoană.

Pe site-ul Guvernului britanic sunt deja publicate condițiile de muncă în Marea Britanie pentru cei care doresc acest lucru. De la 1 ianuarie Guvernul de la Londra a impus noi condiții de eligibilitate, după cum urmează:

Viza de muncitor calificat

Pentru a fi eligibil pentru această viză, trebuie să demonstrați:

  • aveți o ofertă de muncă de la un sponsor autorizat la Home Office.

La nivelul de calificare necesar veți fi plătit la pragul de salariu minim relevant de către sponsor (în mod normal, 26.500 GBP sau rata actuală pentru locul lor de muncă)

  • să vorbiți engleza la nivelul intermediar la B1 (în cadrul comun european de referință pentru limbile străine)”, se spune pe site.

Pentru mai multe detalii puteți intrai aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI