Chiar dacă suntem la mijlocul lunii februarie 2024, primele verdețuri au fost scoase deja la vânzare. Au apărut mai repede decât în anii precedenți. Cât de mult costă legumele și ce diferențe de prețuri sunt între cele vândute la poartă versus cele de la taraba din piață.
Europa este o piață mare și stabilă pentru majoritatea fructelor și legumelor. Cererea de disponibilitate pe tot parcursul anului și o gamă largă de produse menține dependența statelor europene de furnizorii din afara continentului. În cazul alimentelor, există unele diferențe.
Consumul de produse sănătoase, în mare parte clasice, cum ar fi cartofii, va continua să crească. Produsele certificate organic vor menține o poziție interesantă. Unele vor avea parte de disponibilitate redusă în Europa, cum ar fi ceapa și castraveții, spun specialiștii.
Te-ar putea interesa și: Cât vor costa roşiile româneşti anul acesta. Vor apărea în pieţe luna viitoare
În România, există voci care se declară îngrijorate de situația costurilor de pe piața alimentară. Unii sunt tentați să spună că la piața tradițională românească, prețurile sunt mai mici decât în magazine. Alții spun că legumele din supermarket sunt mai ieftine, convenabile și sigure pentru consum.
Pentru că situația economică în țară nu este tocmai roz, mulți au început să își pună deja întrebări privind evoluția prețurilor la legumele de sezon. Chiar dacă suntem la mijlocul lunii februarie, fermierii și producătorii au scos deja la vânzare primele verdețuri.
„A fost mai repede anul asta. Am pus ceapă, usturoi, spanac, salată. Urmează ridichile, morcovii semănaţi. Pun balegăr unde facem căldura am semănat deja răsadurile pentru a doua recoltă”, a spus un gospodar din Maramureș, la Observator.
Producătorii culeg primele roade, unii fiind decenți cu prețurile, alții nu tocmai. Fermierii din Maramureș spun că nu intenționează să mărească prețurile față de anul trecut, fiindcă oamenii nu își vor permite să le plătească și, apoi, vor renunța să mai facă vânzare.
Te-ar putea interesa și: Se scumpesc sucurile în Lidl, Kaufland sau Mega Image din ianuarie 2024. Cât vom plăti pe Coca-Cola
Nu pe același principiu merg însă, vânzătorii din piețe. Aceștia nu intenționează să mențină costurile la același prag precum cel de anul trecut, dimpotrivă. Dacă la poarta fermierilor, 1 kilogram de spanac costă 20 de lei, la piață poate costa mult peste această sumă.
Pătrunjelul și salata verde nu depășesc, la poarta producătorului, prețul de 2 lei. În piață însă, costul ar putea să fie aproape dublu, potrivit unor voci din rândul producătorilor. Alți vânzători spun că au în plan să scumpească verdețurile cu 20 de procente, față de anul 2023.