Când a început Pandemia COVID-19, testele RT-PCR au fost primele dezvoltate și desfășurate pe scară largă. În continuare rămân instrumentul principal utilizat pentru diagnostic. În timp ce testele antigenice sunt de asemenea utilizate și dezvoltate, acestea nu sunt încă disponibile pe scară largă și au în prezent fiabilitate variabilă. Odată ajunse în România prețul unui astfel de test a variat între 270 și 520 de lei. Ultimele date arată o ieftinire a acestor teste.
În ianuarie,a începutul Pandemiei de covid, când au fost lansate pe piață testele RT-PCR erau extrem de scumpe, unele ajungând și la 570 de lei. Marea majoritate a acestor teste s-au făcut la clinicile particulare și foarte puține în cadrul instituțiilor medicale de stat.
Pentru românul de rând prețul de 570 de lei era unul enorm. Acum însă, conform unor date recente din piață, prețul unui astfel de test a scăzut ajungând la 322 de lei. În contrapunct cu testele RT-PCR există și testele antigen, pe bază de recoltare din salivă. Aceste teste invazive pot costa între 30 lei şi 59 lei. Au fost puse la dispoziția pacienților și truse ce conțin mai multe astfel de teste antigen.
O astfel de trusă poate ajunge să coste între 119 lei la 238 lei. Prețul depinde de numărul de teste aflat într-o trusă. Specialiștii spun că testele RT-PCR au un randament mult mai bun decât testele antigen, de aceea recomandarea este să se folosească genul aceste de instrumente de testare pentru infecțiile covid.
Testele RT-PCR sunt folosite la detectarea ARN-ului viral. Un rezultat pozitiv este foarte specific pentru prezența virusului. Sensibilitatea acestor teste nu este uniformă și este afectată nu numai de testul în sine, ci și de limita de detectare, de inocul viral, de momentul testării și de locul de colectare a probelor.
Testele de detectare virală directă se pot baza pe mai multe ținte genetice și pot varia în sensibilitate și specificitate, spun specialiștii care au creat acest tip de teste. Specialiștii spun că testele RT-PCR sunt pentru toate persoanele simptomatice suspectate de a avea COVID-19. Testele mai sunt folosite și la persoanele asimptomatice cu contact cunoscut sau suspectat cu un caz COVID-19.
”Testele RT-PCR sunt extrem de specifice, iar probabilitatea falsului pozitiv este scăzută. Falsul negativ este posibil în funcție de tipul de tampon și de timpul de la apariția simptomelor.”
Specialiștii au folosit modele mixte aditive generalizate pentru a analiza datele de la pacienții care au primit mai multe teste RT-PCR. Prin efectuarea acestor teste au fost identificați pacienți ca fiind SARS-CoV-2 pozitivi cel puțin o dată.