09 apr. 2021 | 21:06

Cât costă un test covid-19 pe bază de salivă, de fapt. Cum se utilizează corect

Sănătate
Cât costă un test covid-19 pe bază de salivă, de fapt. Cum se utilizează corect
Testele covid-19 pe bază de salivă mai ieftine

Confruntați cu lipsa continuă de consumabile pentru testare, medicii au căutat alternative pentru a diagnostica cu precizie cazurile de COVID-19. Mai recent, testarea bazată pe salivă a apărut ca o alternativă atractivă, cu costuri reduse. Astfel au apărut testele covid-19 pe bază de salivă. Ele sunt destinate detectării calitative a ARN-ului din SARS-CoV-2 în probele de salivă colectate de la indivizi suspecți de infectare.

Cum funcționează testele covid-19 pe bază de salivă

Specialiștii au căutat rapid moduri de testare în timp real, în fața unei Pandemii care acapara întreaga lume. Astfel s-au dezvoltate testele covid-19 pe bază de salivă. Saliva poate fi o probă brută pentru diagnosticarea bolii folosind PCR tradițional, spun specialiștii.

Aceste teste se asociază bine cu o alternativă ieftină de PCR cunoscută sub numele de amplificare izotermă mediată prin buclă, utilizată anterior pentru detectarea focarelor de Zika și Ebola în țările sărace în resurse.

Acaparați de o pandemie globală, cercetătorii din SUA și Marea Britanie modificau testele LAMP și evaluau utilitatea acestuia ca instrument de diagnostic pentru COVID-19. După o perioadă de studiu și testare au reușit să dezvolte acest sistem rapid, non-invaziv, și se pare că au dat rezultate. Nu întotdeauna așa cum trebuie. Au existat riscuri de rezultate fals-pozitiv, dar și de fals-negativ, așa cum de altfel au demonstrat și studiile.

Testele pe bază de salivă mai ieftine

Testele covid-19 pe bază de salivă oferă o îmbunătățire față de tamponul nazofaringian standard. Prin această metodă oamenii își pot colecta probele cu un disconfort minim. Pur și simplu scuipă într-un tub steril și îl trimit prin poștă la un laborator pentru procesare.

Și datorită unei autorizații de utilizare de urgență acordată Universității Rutgers în luna mai, unele teste pot fi acum efectuate de pacienți în propria casă, permițând personalului și echipamentelor de protecție să fie păstrate pentru momentul în care sunt cele mai necesare.

Andrew Brooks, directorul dezvoltării tehnologice la RUCDR Infinite Biologics, biorepozitorul afiliat Rutgers care a dezvoltat testul, spune că utilizarea testelor la domiciliu „diminuează complet riscul de a contracta boala în timp ce faceți un test” și necesită doar mănuși.

Testele pe bază de salivă se găsesc acum pe piață și în România, iar prețurile diferă în funcție de kit-ul pe care dorim să-l achiziționăm. În general prețurile variază între 30 lei și 68 lei. Există pe piață kitu-ri a câte 20 de teste covid-19 pe bază de salivă.

Prețul unui astfel de kit se situează între 600 lei și 1000 lei. Se pot achiziționa de pe platformele online specializate în vânzarea de produse de protecție, precum măștile de protecție, etc, sau din farmacii.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Afecțiunea care se răspândește sever. Un miliard de persoane o au în prezent
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro