Cât costă un șezlong, un mic și o bere pe litoralul românesc. Ai nevoie de un buget serios vara asta

Cât costă un șezlong, un mic și o bere pe litoralul românesc. Ai nevoie de un buget serios vara asta
Ai nevoie de un buget serios vara asta, pentru litoralul românesc

A început deja, de mai bine de o lună, sezonul estival. Industria HoReCa încearcă să-și revină după aproape doi ani de criză. Cum era de așteptat, începând din acst an, mai toate prețurile au crescut, inclusiv pe litoral. Pachetele de sezon, plus serviciile extra, din păcate, au astăzi alte prețuri, față de anii anteriori. Cu alte cuvinte ai nevoie de un buget serios vara asta. În cele ce urmează vom afla împreună cât costă un șezlong, un mic și o bere pe litoralul românesc.

Ai nevoie de un buget serios vara asta, pentru litoralul românesc

Deși am sperat majoritatea dintre noi la o relaxare rapidă, lucrurile nu au stat chiar așa, mai ales în acești doi ani de pandemie. Din păcate, odată cu declanșarea pandemiei, cea mai afectată industrie, atât în România, cât și în restul lumii, a fost cea a turismului. Nu s-au dat, încă, date exacte, dar pierderile, spun unele surse din industrie, se ridică la miliarde de euro.

Deși România nu este un stat care se bazează pe veniturile din turism, în acești doi ani a pierdut sume extrem de mari. În unele cazuri, mulți operatori au fost nevoiți fie să-și diminueze activitățile, fie să închidă definitiv. Revenirea a fost grea, iar odată cu declanșarea noii crize, ruso-ucraineană, lucrurile s-au complicat.

Așa se face că în acest an, și asta conform unor studii de piață, dacă te decizi să mergi pe litoral, mai mult ca sigur că ai nevoie de un buget serios vara asta. Conform acelorași studii de piață, pe fondul crizelor din această perioadă, creșterile de prețuri ar putea ajunge până la 25%. Pentru anul acesta, analiștii din piață spun că românii vor cheltui cel puțin 15% față de anul trecut.

Sezonul estival 2022. Cât costă un șezlong, un mic și o bere pe litoralul românesc?

În afară de pachetele turistice de anul acesta, care au crescut, așa cum spuneam, cu cel puțin 15%, au crescut și prețurile la restaurante, autoserviri și serviciile extra de pe plajele de la Marea Neagră.

La o căutare simplă prin stațiuni, vom afla că, de exemplu, pentru un menu într-o autoservire, vom plăti între 30 și chiar 50 de lei. Dacă vrei și o bere, îți spunem că pentru o bere la draft vei plăti între 15 și 17 lei.

Așa cum scriam recent, o porție de 200 de grame de hamsii ajunge și la 30 de lei, în restaurant. Așa că, alți bani, altă distracție.

Celebrii mici sunt nelipsiți din menu-ul zilnci de pe litoral. Partea proastă este că micii, anul acesta, vor costa 7 lei bucata, iar cea mai ieftină shaorma este 22 de lei.

În ceea ce privesc serviciile extra de pe plajele de la malul mării, și acestea s-au scumpit. Pentru un șezlong prețurile încep de la 20 de lei și pot ajunge chiar la 100-150 de lei baldachinul în zona de nord a litoralului.

Concluzie

Toate prețurile au explodat în acest an, iar inflația a ajuns la cote istorice. Din păcate, același lucru îl vom regpsi și pe litoral. Pe de altă parte, deși serviciile nu justifică prețurile, sunt extrem de mulți români care aleg plajele de la Marea Neagră.

Cu toate astea, conform recentelor date Google, mulți au ales să-și facă vacanțele în alte zone, mai exotice, din afara țării. Prețurile, paradoxal, sunt accesibile. Pe alocuri, mult mai mici decât în România.