Creșterile de prețuri s-au mai temperat în această toamnă, însă costurile anumitor produse au rămas ridicate. Acestea sunt cu până la 20% mai mari decât anul trecut în aceeași perioadă, inclusiv la legume și fructe. Cât costă un kilogram de struguri în toamna 2024 și ce prețuri mai au legumele în piețe.
A doua lună de toamnă aduce pe tarabele din piețe și pe rafturile supermarketurilor tot felul de legume și fructe de sezon. Sunt la mare căutare varza, conopida, ardeiul, gogonelele și alte legume de sezon care se pun la murat, dar și fructele de sezon precum strugurii, gutuile, nucile, merele sau perele.
Cu toate că prețurile nu sunt deloc mici, românii cumpără legume și fructe de sezon, pentru a-și face poftele și pentru gătit. Roșiile românești costă 15 lei kilogramul toamna aceasta, în timp ce gogonelele au un preț de două ori mai mic. Ardeiul kapia costă între 10 și 12 lei pe kilogram în piețele din România.
În ultimul an, legumele s-au scumpit cu 16%, fiind în topul creșterilor din sectorul alimentar. Fructele, la rândul lor, au înregistrat o creștere de 7%. Un kilogram de struguri românești se vinde, în medie, cu 17 lei, dar poate fi și mai scump, în funcție de soi. Românii spun că dau mai mult pe legume și fructe decât pe carne și ajung să cumpere cantități mici, doar pentru a-și face pofta.
Cheltuim mai mult și pe carne, lapte sau pește toamna aceasta. Nu doar legumele s-au scumpit, ci și produsele de origine animală. Totuși, unele produse de bază, precum făina, mălaiul sau untul, au devenit ușor mai accesibile. Cu toate acestea, nu alimentele sunt cele care afectează cel mai mult bugetele noastre, ci serviciile și mărfurile nealimentare. De exemplu, serviciile poștale s-au scumpit cu 18%, iar transportul aerian și detergenții au înregistrat creșteri de prețuri de 15%. În ansamblu, inflația a scăzut ușor, de la 5,1% la 4,6% în septembrie.
Inflația se resimte diferit de la o persoană la alta, însă cei mai afectați sunt cei cu venituri mici. De exemplu, din salariul mediu net de 5.158 de lei, inflația ia aproximativ 238 de lei în fiecare lună. În cazul pensiei medii, care a ajuns la 2.252 de lei, ”taxa ascunsă” este de 116 lei. Spre finalul anului, inflația ar putea reveni peste pragul de 5%, ceea ce va modifica din nou prețurile la alimente, produse și servicii.
Estimările recente arată că o familie tipică cheltuie în jur de 2.090 de lei lunar doar pe alimente, o creștere de aproximativ 10% față de anul precedent. De exemplu, legumele s-au scumpit cu 16%, iar fructele cu 7%, ceea ce afectează în mod direct bugetul pentru alimentele de bază.