14 oct. 2024 | 19:22

Cât costă un kilogram de struguri luat de la țărani, din piață, în octombrie 2024. Românii dau oricât ca să-și facă poftele

Social
Cât costă un kilogram de struguri luat de la țărani, din piață, în octombrie 2024. Românii dau oricât ca să-și facă poftele
Cât costă un kilogram de struguri luat de la țărani, din piață, în octombrie 2024. Românii dau oricât ca să-și facă poftele

Creșterile de prețuri s-au mai temperat în această toamnă, însă costurile anumitor produse au rămas ridicate. Acestea sunt cu până la 20% mai mari decât anul trecut în aceeași perioadă, inclusiv la legume și fructe. Cât costă un kilogram de struguri în toamna 2024 și ce prețuri mai au legumele în piețe.

Prețul pentru un kilogram de struguri, în octombrie 2024

A doua lună de toamnă aduce pe tarabele din piețe și pe rafturile supermarketurilor tot felul de legume și fructe de sezon. Sunt la mare căutare varza, conopida, ardeiul, gogonelele și alte legume de sezon care se pun la murat, dar și fructele de sezon precum strugurii, gutuile, nucile, merele sau perele.

Cu toate că prețurile nu sunt deloc mici, românii cumpără legume și fructe de sezon, pentru a-și face poftele și pentru gătit. Roșiile românești costă 15 lei kilogramul toamna aceasta, în timp ce gogonelele au un preț de două ori mai mic. Ardeiul kapia costă între 10 și 12 lei pe kilogram în piețele din România.

În ultimul an, legumele s-au scumpit cu 16%, fiind în topul creșterilor din sectorul alimentar. Fructele, la rândul lor, au înregistrat o creștere de 7%. Un kilogram de struguri românești se vinde, în medie, cu 17 lei, dar poate fi și mai scump, în funcție de soi. Românii spun că dau mai mult pe legume și fructe decât pe carne și ajung să cumpere cantități mici, doar pentru a-și face pofta.

Și produsele de origine animală s-au scumpit

Cheltuim mai mult și pe carne, lapte sau pește toamna aceasta. Nu doar legumele s-au scumpit, ci și produsele de origine animală. Totuși, unele produse de bază, precum făina, mălaiul sau untul, au devenit ușor mai accesibile. Cu toate acestea, nu alimentele sunt cele care afectează cel mai mult bugetele noastre, ci serviciile și mărfurile nealimentare. De exemplu, serviciile poștale s-au scumpit cu 18%, iar transportul aerian și detergenții au înregistrat creșteri de prețuri de 15%. În ansamblu, inflația a scăzut ușor, de la 5,1% la 4,6% în septembrie.

Inflația se resimte diferit de la o persoană la alta, însă cei mai afectați sunt cei cu venituri mici. De exemplu, din salariul mediu net de 5.158 de lei, inflația ia aproximativ 238 de lei în fiecare lună. În cazul pensiei medii, care a ajuns la 2.252 de lei, ”taxa ascunsă” este de 116 lei. Spre finalul anului, inflația ar putea reveni peste pragul de 5%, ceea ce va modifica din nou prețurile la alimente, produse și servicii.

Estimările recente arată că o familie tipică cheltuie în jur de 2.090 de lei lunar doar pe alimente, o creștere de aproximativ 10% față de anul precedent. De exemplu, legumele s-au scumpit cu 16%, iar fructele cu 7%, ceea ce afectează în mod direct bugetul pentru alimentele de bază​.

 

 

Digisport.ro
A supărat pe cine nu trebuia și cariera ei s-a încheiat! Apoi a luat o decizie neașteptată: 2.000 $ în 24 de ore. ”Nu am limită”
Stirile PROTV
Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton
PlaySport
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
ProActual
Imaginile pe care Gabriela Firea le-ar vrea șterse de peste tot! Cum a fost surprinsă
EVZ.ro
Greșeala care transformă varza murată în eșec. Câteva trucuri simple de respectat
Spynews.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
PRO TV
Influencerul Adrian "Elicopter de luptă" a fost prins beat la volan, după ce a fugit de poliție în Pitești! Fratele tânărului, arestat pentru ultraj
Adevarul
Invenția Toyota care schimbă regulile jocului: autonomie aproape infinită. Nu este nevoie să opriți pentru a vă reîncărca mașina electrică
BZI.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Viva.ro
Ce mai face și cum arată Vasile Șeicaru la 73 de ani: "Nimeni nu îmi dă vârsta pe care o am"
Parteneri
Cine este românca aleasă cea mai frumoasă femeie din Italia. Luisa va reprezenta țara de adopție în concursul internațional
Redactia.ro
O femeie și-a găsit fiica la 44 de ani după ce a fost răpită din fața casei. Ce se întâmplase de fapt cu ea: „Am trăit o viață falsă”
Click.ro
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo nu s-a rostit cuvântul «moarte»”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Revenirea anului în televiziune. Pune capăt unei pauze de mulți ani
EVZ.ro
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews
Putin va ataca NATO. Șeful spionilor germani anunţă război mondial: Suntem deja în conflict direct
Capital.ro
Imagini fabuloase din casa Andreei Raicu! Vedeta locuiește doar cu Honey și a investit o avere în vila de lux. Terasa, mare cât un teren de baschet, e amenajată ca în Bali
Avantaje
Putin e GATA de RĂZBOI cu NATO! Anunțul serviciilor SECRETE
Mediaflux
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce a transmis influencerul Adrian Elicopter de luptă după ce a fost acuzat că a fost prins beat la volan și că a fugit de Poliție
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro