Anul acesta se pare că și kilogramul de cireșe va ajunge la prețuri halucinante în România. Cu toate astea, pe piețele internaționale, prețurile de piață ale cireșelor s-au redus. Înainte de 2019, un kilogram de cireșe se vindea cu 5,25 euro în 2017 și cu 5,27 euro în 2018. Ulterior, în 2019, prețul de export s-a modificat pe kilogram, cu 4,992%. În 2022, intervalul de preț aproximativ pentru cireșe este de 5.54 euro pe kilogram.
Prețurile cireșelor au crescut. Înainte de 2019, un kilogram de cireșe se vindea cu 1,88 dolari în 2017 și cu 2,38 dolariî n 2018. În 2019, prețul de export s-a modificat la 2,53 dolari pe kilogram, cu 6,659%.
Cele mai performante piețe de desfacere în 2019 pentru cireșele din România pentru un kilogram au fost obținute din exporturile către Nigeria, Elveția, Marea Britanie, Slovenia și Italia.
Prețurile de producție la cireșe s-au modificat în principalele regiuni din România. Un kg de cireșe în România era în jur de 38,508 lei la București și Iași, ambalate și gata de export.
În 2022, intervalul de preț aproximativ pentru cireșele din România este cuprins între 2,53 și 2,38 dolari pe kilogram, conform unor date recente.
Prețul în leu românesc este de 10,32 lei pe kg. Prețul mediu pentru o tonă este de 2534,01 de dolari la Iași și București.
Cât despre prețul retail, analiștii spun că prețul cireșelor, dar nu din producția locală, ci din import, a ajuns la 150 de lei kilogramul.
Referitor la cireșele din producția locală, specialiștii spun că vor ajunge la cel puțin 50 de lei pentru un kilogram.
Producătorii locali susțin că cireșele care provin din import, ajung pe tarabe la prețuri care nu depășesc 1,2-1,5 euro pe kilogram.
Conform acestora, primele cireșe din livezile românești vor fi disponibile pe piețele locale la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.
„Cireșele care se vând cu 150 de lei provin din import. Prețul pentru un kilogram de cireșe este de 1-1,5 euro, nu mai mult.
Nu cred că voi reuși să-mi vând cireșele cu mai mult de 5 lei pe kilogram.”, a declarat pentru Mediafax un producător local.
Specialiștii susțin că cireșele de bună calitate din producția locală devin disponibile la începutul lunii iunie. Nici măcar cele de calitate mai slabă, cunoscute sub numele de cireșe de mai, nu sunt încă gata.
România are aproximativ 1.000 de hectare de livezi de cireșe. Majoritatea cireșelor de import aduse de vânzătorii de la tarabe provin din Grecia, Turcia și Spania.
Din păcate, în ultimii ani a devenit aproape o tradiție în România ca primele cireșe care apar în piețe, la începutul lunii mai, să se vândă la prețuri ridicol de mari.