03 mai 2023 | 12:07

Cât costă un fier de călcat cu cărbuni în 2023. Suma uriașă cu care îl poți vinde

Diverse
Cât costă un fier de călcat cu cărbuni în 2023. Suma uriașă cu care îl poți vinde
Cât costă un fier de călcat cu cărbuni în 2023

Cât costă un fier de călcat cu cărbuni în 2023? Cel mai probabil, nu multă lume mai folosește un astfel fier de călcat, însă este un obiect de colecție cu o istorie foarte veche și interesantă. Potrivit istoricilor, primul fier de călcat cu cărbuni ar fi inventat în secolul IV î.Hr.

Cât costă un fier de călcat cu cărbuni în 2023? Istoria fierului de călcat

În prezent, fierul de călcat este un obiect nelipsit din casele noastre. Istoria lui este foarte veche, începând din secolul IV î.Hr. Istoricii spun că acesta a fost inventat în Grecia, folosind un dispozitiv asemenea unui sucitor cu o tijă metalică.

Operația călcare presupunea desfacerea legăturilor dintre moleculele lungi ale fibrelor țesăturilor, iar fibrele erau îndreptate datorită greutății fierului de călcat, apoi rămânea noua formă prin răcire.

De asemenea, romanii au inventat mai târziu un fel de ciocan pe care îl încălzeau la temperaturi foarte înalte, apoi îl foloseau pentru a întinde cutele hainelor.

Cercetătorii au mai puține informații despre fierul de călcat în perioada Evului Mediu. Au fost descoperite doar picturi care sugerau că pe atunci se folosea un fel de storcător-presă prin care se trecea materialul și se întindeau cutele.

În secolul XVII a apărut fierul de călcat plat. Avea această denumire deoarece avea o placă de metal cu grosime considerabilă și un mâner. De-a lungul timpului, acest concept a fost modernizat, ajungând să fie o cutie de metal care putea să dețină cărbuni încinși.

Citește și: Obiectul de pe vremea bunicii care te poate face acum bogat. Se vinde cu o sumă uriașă

Chiar și în prezent puteți achiziționa cu fier de călcat cu cărbuni. Prețurile încep de la câteva sute de lei și pot ajunge chiar și la 2.000 lei sau mai mult, în funcție de vechimea acestuia și modul în care a fost păstrat.

Fierul de călcat. Din vremuri antice până în prezent

Procesul de călcat al rufelor a început cu mult înainte, cum am precizat și mai sus, în jurul secolului al IV-lea î.Hr. În secolul al 17-lea a apărut o nouă metodă de călcat, cu plăci mari de fier cu mâner ce erau încălzite pe foc și folosite pentru a netezi cutele din material. Acest dispozitiv a fost numit și „fier trist”. De fiecare dată când cineva dorea să calce, trebuia să aștepte ca placa de fier să se încălzească.

Mai târziu, oamenii luat cutii de fier și le umpleau cu cărbuni, precum cele pe care le puteți găsi și astăzi la vânzare. Însă, erau multe dezavantaje folosit acest tip de fier. De multe ori, jarul cădea pe material, iar scânteile săreau și răneau persoana care încerca să calce.

Între anii 1800 și 1900, dezvoltarea acestor aparat de călcat a fost semnificativă. Multe dintre acestea au fost încălzite cu combustibil precum etanol, gaz natural sau ulei de balenă. Aluminiul sau oțelul inoxidabil sunt utilizate pentru a face plăci fierbinți. Temperatura poate fi menținută constantă de către un termostat și oprește elementul de încălzire atunci când devine prea rece sau prea cald.

Citește și: SPECIAL. Celebre obiecte istorice cu valoare inestimabilă pierdute pentru totdeauna

Toate aceste forme au dus la dezvoltarea fierului de călcat pe care îl folosim în prezent, fierul de călcat electric. Acesta a fost inventat de Henry W. Seeley din New York în anul 1880. Însă, în anul 1920 a apărut pe piață un fier de călcat care a folosit un termostat pentru a regla și controla temperatura.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Ce descoperire uluitoare au făcut cercetătorii din Bârlad.
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Cum arată Adela Popescu Popescu în costum de baie. Declarația de dragoste a lui Radu Vâlcan
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
A murit o legendă. A fost cel mai bun din istorie. A fost supranumit Împăratul
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA NATO privind UCRAINA! SE ÎNTÂMPLĂ înainte ca TRUMP să ajungă la CASA ALBĂ
Mediaflux
Cum te pregătești pentru un traseu montan în timpul iernii. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro