În această perioadă, în care ținem post și trebuie să fim atenți la ce mâncă, cheltuim mulți bani pentru a alege alimentele potrivite. Există multe înlocuitoare ale produselor clasice, însă acestea costă exagerat de mult. De exemplu, telemeaua vegetală a ajuns să aibă prețuri colosale.
Dacă te numeri printre cei care țin post, ar trebui să știi că este destul de greu să găsești alimente fără lapte, carne sau ouă, care să aibă și un preț acceptabil. Tocmai pentru că sunt mult mai consumate doar în anumite perioade, retailerii profită și umflă tarifele când cererea este mare.
Există și produse ceva mai acceptabile, dar să nu uităm că și ingredientele sunt pe măsură. Cel mai greu ne este, în această perioadă, să renunțăm la lactate. Sunt foarte consumate, ne plac, dar sunt interzise în Postul Paștelui.
Există, însă, alternative. Una dintre ele este telemeaua de post, pe care o găsim în toate magazinele. Printre cele mai consumate tipuri este Specialitatea Velemea de la Hochland, făcută pe bază de ulei de cocos și făină de migdale.
Este sănătoasă și nu conține lapte sau ouă, deci o putem consuma cu încredere dacă postim. Ce ne împiedică să o cumpărăm, însă, este prețul ei piperat. Pentru doar 150 de grame, scoatem din buzunar nu mai puțin de 9,49 lei. Prețul poate fi chiar și mai mare, în funcție de magazinul pentru care optăm.
Cei care postesc și știu ce înseamnă să cumperi alimente vegetale spun că prețurile au explodat în ultima perioadă. Postul Paștelui este cu adevărat o provocare atât din punct de vedere alimentar, dar mai ales financiar, pentru că reprezintă o investiție serioasă.
Statisticile spun că este cel mai scump post de până acum, iar cei aflați în cauză confirmă acest lucru. Oamenii se plâng tot mai mult de faptul că nu știu ce să mai mănânce, pentru că tot ce vor să cumpere este extrem de scump.
În unele piețe, printre cele mai căutate sunt urzicile. Anul acesta, însă, și tariful lor a crescut considerabil. Pentru o pungă, care nu îți ajunge nici măcar să faci o mâncare, trebuie să scoți din buzunar 5 lei.
O legătură de ceapă verde este și ea 2,5 lei în majoritatea piețelor, iar fasolea a explodat în perioada postului: 20 de lei kilogramul. Este un șoc pentru toți românii, având în vedere că este unul dintre cele mai consumate alimente în această perioadă.
La fel de șocant este și prețul pe care îl are zacusca. În unele piețe, o zacuscă despre care se spune că este făcută în casă, bio, costă începând de la 15 lei și poate ajunge chiar și la 30 de eli, spre uimirea tuturor.